logo

10 неща, които никога да не казвате на един италианец

10 неща, които никога да не казвате на един италианец

Италия е една прекрасна страна с красива природа, изключително богата история и култура, както и превъзходна кухня. Рекорден брой туристи са посетили страната през 2018 година като най-голям брой от тях са били в Рим, следван от Милано, Венеция, Флоренция и Римини.

Посетители от цял свят пристигат, за да се насладят на богатата история и култура на страната, да опитат нейната кухня, да съберат тен на южните плажове или да карат ски по Италианските Алпи, да се разходят из модната столица Милано или да се повозят с гондола из каналите на Венеция. Възможностите за прекарване на незабравимо време на Ботуша са безкрайни.

И въпреки всичко изброено, много от чужденците свързват страната с няколко неща, които изключително много дразнят местните. За по-ограничените хора страната се свързва с мафията, бунга-бунга и пицариите. Показвайки го, те могат сериозно да ядосат италианците, а както знаем те са темпераментни хора и конфликтът е гарантиран.

София лъсна в класация на „Сън“ за красиви европейски градове, където няма...

За да не изпадате в подобни ситуации и да се насладите на безоблачно пътуване в Италия, вижте кои са 10-те неща, които на бива да казвате на италианците, когато си общувате с тях.

1. Семейството ви от мафията ли е?

Италия наистина е страдала много от мафиотските кланове, които са всявали ужас и насилие по цялата страна, а след това са пренесли печалбата от жестокия „бизнес“ в светлата икономика. Но много чужденци претендират, че имат големи познания за подземния свят, само след като са изгледали трилогията „Кръстиникът“. Най-добре е да избягвате темата, особено когато говорите с някой от Калабрия, Кампания и Сицилия – райони, белязани от мафията.

2. Не сте ли прекалено възрастни, за да живеете с родителите си?

За хора, идващи от държави, където е закон да напуснеш дома си на 18 години, е направо шокиращо да срещнеш италианец над 30-годишна възраст, който още живее с мама и тати. Макар че за много италианци това се е превърнало в културна норма, причината за удълженото детство е нарастващата безработица. На много хора всъщност не им харесва.

3. Мога говоря италиана... Капучино, пица, паста

Италианският се смята за един от най-красивите езици в света заради неговата музикалност и богатството от сложни диалекти, използвани в цялата страна. Използвайки подигравателен италиански акцент и изброяването на неща от менюто е считано за висша форма на грубост.

4. За Берлускони ли гласувахте?

Чужденците често се чудят защо някой би гласувал за човек, осъден за данъчни измами, печално известен със своите бунга-бунга партита и „ексцентрична“ политика. Но по много причини милиони италианци са подкрепили Силвио Берлускони за трите му мандата като министър-председател. Неговите поддръжници ще бъдат обидени от вашите намеци, че са направили грешка да гласуват за него и да му дадат власт, а противниците на партията му ще се огорчат от виждането ви, че той е единствената изтъкната личност в италианската политика.

5. Защо не говорите английски?

Италианците са напълно наясно, че са сред страните в Европа, където най-малко се знае английски. Тези, които са го учили, с готовност ще направят всичко по силите си, за да помогнат на чужденците, но да се налага мнението, че италианците трябва да говорят английски, се смята за грубо. По-добре си изберете няколко фрази от разговорника и се напънете да ги запомните.

6. Защо всички в Италия са толкова корумпирани?

Едва ли такъв въпрос ще дойде точно от българин, но по западните стандарти Италия се счита за една от най-корумпираните държави в Европа, от което данъкоплатците ѝ губят по 60 млрд. евро на година. Обикновените италианци са изморени от скандалите, които често избухват около големите инвестиционни проекти. По-добре е да не предполагате пред тях, че всеки се опитва да измъкне някаква облага.

7. Изневерявали ли сте на половинката си?

Италианците са известни по света с тяхната непоносимост към моногамията – репутация, дължаща се до голяма степен на прословутите италиански свалячи. Но ако поставяте под въпрос верността им към половинките или отношението им към връзките, няма да си направите добра услуга, нито ще си осигурите среща.

6 неща, които никога да не казвате на един грък

8. Предпочитам френско вино

Франция може да има Шампан, но Италия се гордее с над 350 винени сорта и несравнима винена култура. Да кажете на италианец, че предпочитате френско вино, ще ви донесе единствено студено отношение, особено заради слабите реколти от грозде в последните няколко години.

9. Защо винаги говорите с ръцете си?

Да питате италианец защо жестикулира е все едно да питате англоговорящ защо си прави труда с гласните букви. Това е неразделна част от общуването, която се влива по естествен път в разговора. Спрете да питате, започнете да си движите ръцете.

10. Защо наклонената кула в Пиза не пада?

Освен ако не разговаряте с известния италиански архитект Ренцо Пиано, обиновеният италианец едва ли ще ви каже как така прочутата кула в Тоскана още стои изправена. Просто си направете снимката и продължете напред.

 

Коментирай