logo

14 фантастични сгради, които ще ви отведат в паралелна реалност

14 фантастични сгради, които ще ви отведат в паралелна реалност

Показваме ви списък с архитектурни чудеса, създадени в модерни времена

Всички сме чували за Седемте чудеса на древния свят. Може и да не ви се вярва, но съществуват още по-впечатляващи сгради, които заслужават специално внимание.

Показваме ви списък с архитектурни чудеса, създадени в модерни времена.

Оказа се, че има много такива. Тези, които избрахме, смайват въображението с изумителните си линии. Нашата цивилизация трябва да е горда с тези архитектурни произведения.

Един съсвем различен свят - красивите градове, погледнати отгоре СНИМКИ

Сградата-лотус в Уцзин, Китай

По средата на изкуствено езеро в китайския град Уцзин „цъфти“ сградата „Лотус“. Приказната сграда е взела името си от красивото цъфтящо цвете. Идеята на архитекта е била да създаде неповторима атмосфера, независимо от времето и сезона. В сградата се помещават общински административни офиси, съобщава Bright Side.

Уникален хотел в Алпите

Концепцията зад тази сградата е доста трудна за разбиране. Хотелът е планиран да бъде псотроен в Алпите. Създателят на проекта е Андрий Рожко, който бил вдъхновен от впечатляващия планински пейзаж. Хотелът се е сгушил в цепнатината на скала и има зашеметяваща стъклена фасада.

(Снимка: behance.net)

Храмът-лотус в село Бахапур, Индия

Друга грандиозна сграда във формата на лотус е главното място за поклонение на бахайската религия. Вратите ѝ са отворени за всички без значение на вярата. 9 врати водят до централната зала на храма, кяото символизира единственото на религиите.

Кубичните къщи в Ротердам, Нидерландия

На ул. „Оверблаак“ в Ротердам има 40 къщи, които създават усещането, че целият свят се е обърнал наопаки. Къщите са построени от архитекта Пиет Блом и всичките им стени и прозорци са под ъгъл 45 градуса. Вътре има частни апартаменти.

Атомиумът в Брюксел

Тези, които виждат сградата отвън, може да си помислят, че това е просто една голяма метална скулптура. Всъщност това си е функционална сграда. По тръбите човек може да се придвижи между сферите и да стигне до научен музей и ресторант. Атомиумът изобразява 9 железни атома във формата на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти.

 

Градът на изкуството и науката във Валенсия, Испания

Това е един от най-ярките примери за модерна архитектура. Намира се върху водата по средата на парк във Валенсия. Изглежда наистина футуристично и напомня за скелета на някой фантастичен звяр. Комплексът се състои от 5 сгради – покрит площад, кино с IMAX, парк, научен музей и океанографски парк.

Център „Хайдар Алиев“ в Баку, Азербайджан

Центърът „Хайдар Алиев“ е вероятно най-интересната и разпознаваема сграда в Баку. Невероятният архитект Заха Хадид, известна с любовта си към „извънземните“ форми, е проектирала тези плаващи очертания на сградата. Вътре се помещават зали за изложби и офиси.

Търговският център „Емпория“ в Малмьо, Швеция

Това е най-големият мол в цяла Скандинавия. Двойно извитите стъкла ограждат диагонален процеп, който минава през сградата сякаш тя всеки момент ще падне. Вътре посетителите и клиентите могат да намерят цветни ескалатори, люлки, вместо пейки за седене, и висящи градини.

Червената стена (La Muralla Roja) в Калпе, Испания

В този жилищен комплекс в Южна Испания всеки би искал да живее. Дизайнът на сградата е очевидна препратка към арабската средиземноморска архитектура. Вътре в сградата червеният цвят се заменя от лилаво и синьо.

Музеят на изкуството и науката (ArtScience Museum) в Сингапур

Това е една от основните атракции в Сингапур. Формата му напомня на короната на палма или на цвят на лотус. Трите небостъргача отзад с „кораб“ върху тях са Marina Bay Sands – луксозен хотел и още едно архитектурно чудо на Сингапур.

Наклонената кула (Capital Gate) в Абу Даби, ОАЕ

Високият над 160 метра небостъргач с 35 етажа е една от най-високите сгради в света. В Книгата на рекордите „Гинес“ той фигурира като „най-високата наклонена кула, направена от човек, света“. Кулата е под наклон от 18 градуса.

Марктхал в Ротердам, Нидерландия

Това е най-красивата сграда на пазар в света. Дори кралицата на Нидерландия присъства на церемонията по откриването. Пазарът се намира в жилищна сграда с формата на арка. Вътрешността на сградата е украсена с творби на Арно Коенен – плодове, зеленчуци, риба и цветя. Заради това някои наричат срадата „Ротердамската Сикстинска капела“.

Музеят „Гугенхайм“ в Билбао, Испания

Това е една от най-впечатляващите сгради в света, построена в стил деконструктивизъм. Архитектът Филип Джонсън я описва като „най-великата сграда на нашето време“. Музеят има временни и постоянни изложби. Постоянната изложба е посветена на изкуството на 20-и век.

Домът на изкуствата (Kunsthaus Graz) в Грац, Австрия

Най-скъпият апартамент в Русия още търси своя собственик

Тази галерия за модерно изкуство е наречена „Дружелюбното извънземно“. Някои хора я виждат като сърце на кит или дирижабъл. Конструкцията е направена в иновативния стил блобитектура, при който сградите имат органична форма, подобна на амеба. А „изънземното“ свети през нощта.

Бонус – архитектура под различен ъгъл

Артистът Виктор Енрих от Барселона създава невероятни сгради, деконструирайки и конструирайки съществуващата архитектура. Благодарение на въображението си и на компютърни манипулации, небостъргачи и други сгради изглеждат сякаш сае извиват, огъват и обръщат наопаки.

(Снимка: victorenrich.com)

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ГОСТ

ГОСТ 19.05.2020 18:34

ТРЯБВА ДА СИ УМСТВЕНО ДЕФОРМИРАН ЗА ДА РЕАЛИЗИРАШ В СТРОЕЖ ТАКИВА АРХИТЕКТУРНИ ГОДЗИЛИ.