logo

15 неща, които никога да не казвате на шотландец

15 неща, които никога да не казвате на шотландец

Някои хора все още мислят, че там нямат електричество, течаща вода, да не говорим за интернет

Независимо какво сте чували, нравът на шотландците не е чак толкова сприхав. И все пак има някои неща, които могат да подразнят и ядосат хората, живеещи в Шотландия.

Ако посещавате страната и не искате неволно да обидите някого, вижте 15 неща, които е по-добре да не казвате.

„Ин Бру? Не, благодаря“

Националната безалкохолна напитка, тази суперсладка оранжева отвара дотолкова се е сраснала с манталитета на шотландците, че дори заема централно място в политическите кампаии. Така че да откажете чаша от нея просто няма да стане.

Много шотландци се кълнат в удивителната ѝ способност да цери махмурлук и някакси пропускат факта, че всичко, до което тя се докосне, става ярко оранжево, или че има толкова захар, че да разяде зъбите на чудовището от Лох Нес, пише The Culture Trip.

Сензационно! Заснеха с дрон чудовището в Лох Нес ВИДЕО

„Разбира се, че Неси не съществува“

По-полека! Всеки шотландец знае, че чудовището от Лох Нес съществува. Това е факт, за който не се спори. Даже Свети Колумба го е видял. Лох Нес е голямо езеро, достатъчно голямо да скрие едро и много срамежливо чудовище. Неси води хора от цял свят до бреговете на езерото и всички те нямат търпение да направят снимка и да похарчат парите си в местния магазин за сувенири.

„О, живееш в Инвърнес, познаваш ли приятеля ми Крейг?“

Вярно, Шотландия е малка страна, но това не означава, че всички се познават. Инвърнес е град с десетки хиляди хора, а цялото население на Шотландия е около 5 и половина милиона души.

„В Шотландия винаги вали, нали?“

Всъщност не. Има доста дъжд, но той е съсредоточен в определени региони като западния бряг, докато други райони получават доста по-малко. Това, което отличава Шотландия от останалата част от Великобритания е, че страната се намира много на север, което означава повече светли часове през лятото и повече слънце.

Времето в Шотландия е коварно и е напълно възможно да преживеете всички сезони в един ден. Затова не си забравяйте крема за слънце!

“Freeeeedom!”

По някаква причина, когато кажеш на някого, че си шотландец, той прави ужасна имитация на Мел Гибсън в „Смело сърце“. С винаги актуалния въпрос за независимостта и след като през 2014 г. шотландците доста се оживиха по темата с референдума, надаването на такъв вик ще предизвика шумен политически спор.

„Вие, шотландците, сте стиснати и дребнави“

Това определено е стереотип – стиснатия шотландец, който ревностно къта и последната си стотинка. А истината е съвсем различна. Да си внимателен с парите не означава, че не си шедър. Има традиции за гостоприемство и споделяне, които се коренят назад във вековете.

Този стереотип кара много шотландци да се притесняват да не ги нарекат стиснати и заради него можете да станете свидетели на нелеп спор в бара. Хората често се карат чий ред е да плати напитките – не защото не искат, а защото всъщност искат и така избягват определението „скръндза“.

„Тези пари истински ли са?“

Да, банкнотите в Шотландия са различни от тези в Англия и да, те са напълно законни. Не са някакви „забавни пари“. Шотландците използват и банкнотите на Англия, но имат и три различни дизайна от три различни банки.

„Какво носиш под килта?“

Това е все едно да питате някого какво бело носи и не е проява на добър вкус. Всеки си има предпочитания при носенето на килт – някои носят бельо, други не. Въпреки че сте чували как поличката може да хвръкне от вятъра и да изложи интимните части на собственика си, това е много малко вероятно да се случи заради многото вълна, от която се правят съвременните килтове.

„Анди Мъри – британският тенис шампион/Анди Мъри – губещият шотландец“

Това е голям проблем за много шотландци, които виждат как тенис звездата от Дънблейн е наричан британец, когато печели, но не и когато губи. Дори понякога е наричан англичанин. Не може ли да е на шотландците през цялото време – когато печели или губи?

Разбира се, това повдига темата за разясняване на разликите между Британия, Обединеното кралство, Британските острови, Англия и Шотландия, но по-добре това да стане друг път.

„Скочман“

Скоч е уискито. „Скот“ е човекът. Не ги наричайте „скоч“. Ако не сте сигурни, “Scottish” е най-безопасно.

„Нали всичката ви храна е дълбоко изпържена?“

Наистина шотландците са измислили някои дълбоко пържени деликатеси, но шотландската кухня е по-специална. Шотландия има изключителни стоки и ходенето на ресторант е вълнуващо преживяване.

„Не живеете ли всички в миналото?“

Някои хора все още мислят, че шотландците нямат електричество, течаща вода, да не говорим за интернет. Но това просто не е вярно. Всъщност Шотландия има дълга и забележителна история на изобретения и нововъведения, а много неща, които приемаме за даденост, са измислени там.

„Ти си шотландец? На бас, че обичаш да си пийваш“

Да, шотландците имат репутация на нация от много пиещи, но тя се корени в миналото. В наши дни шотландците предпочитат качеството пред количеството. Фактът, че произвеждат най-доброто уиски в света, забележителен джин и крафт бири, е показателен. Добавете към това прекрасни кафенета и вкусни безалкохолни алтернативи и ще видите, че представата за пияния шотландец вече не е точна.

„Значи Шотландия е част от Англия?“

Държава ли е всъщност Уелс

Това е въпрос, който всеки шотландец ненавижда. Не, Шотландия е напълно различна страна от Англия. Да наречеш шотландец ангилчанин не е най-добрата идея на света. Те може да имат много сходства с братовчедите си на юг, но с аизключително горди със своята идентичност и наследство.

Заслушайте се в акцента или за по-сигурно предположете, че всеки човек, който срещате в Шотландия, е шотландец.

“Och aye the noo”.

Просто недейте. Не се и опитвайте да говорите като тях. Много лоша идея. Ще ви бъдат благодарни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай