logo

7 изненадващи и странни факти за португалците СНИМКИ

7 изненадващи и странни факти за португалците СНИМКИ

Всяка година, в нощта на 23 срещу 24 юни, в Порто се провеждат грандиозни народни фестивали в чест на празника Сао Жоао - Деня на Йоан Кръстител

Португалия е една от най-горещите страни в Европа. Южното слънце и близостта на океана са засегнали жителите на тази страна: португалците са лежерни, обичат дългите ястия и с недоумение гледат неспокойните туристи, които винаги бързат някъде.

Вярно е, че понякога пътниците са изненадани от някои особености на местните жители. Кои? От pochivkablitz.bg сме събрали селекция от най необичайни факти за португалците, техните навици и традиции.

1. Закрепете лентата към изхода

Всяка година в град Коимбра има студентски фестивал Keima-dash-fitash (буквално „Фестивал на горящите ленти“). На този ден възпитаниците на всички факултети организират масови празници, а вечер тържествено изгарят широки сатенени панделки.

Всеки факултет има панделки със собствен цвят. Пожарникарите се грижат, но не пречат.

Стюардеса унижи публично пътничка, направо я разрева ВИДЕО

2. Сигурни са, че Хари Потър е техен сънародник

Книжарницата Lello в Порто е една от най-красивите в света. Спирални стълби, антични дървени шкафове, високи тавани - всичко това неволно предизвиква асоциации с Хогуортс. Оказва се, че това съвсем не е случайно!

В началото на 90-те години Дж. К. Роулинг работи в познайте кой португалски град? Говори се, че именно Лело я е вдъхновил да напише книгите за Хари Потър.

Нещо повече, португалците са убедени, че прочутият магьосник е техен сънародник.

Магазинът Lello е популярна забележителност в Порто. За да влезете вътре, трябва да закупите ваучер. Тази мярка беше въведена през 2015 г., когато тълпи туристи започнаха да посещават магазина и нямаше достатъчно пари за възстановяване.

По желание ваучерът може да бъде заменен за една от книгите.

3. Не бързат

„И нека целият свят да чака“ е неофициалното мото на всеки португалец. Те не бързат да отидат никъде и никога. И те са доста спокойни за дългото чакане: в магазините често можете да видите ред, който изобщо не е възникнал поради връщане или сдъвкана касета, а просто защото касиерът е искал да разговаря с клиента.

4. Никога не яжте в движение

За тези, които обичат да закусват в движение, Португалия ще бъде самотна и неудобна. Струва си да вземете сандвич по пътя за работа, тъй като веднага рискувате да се сблъскате с неодобрителните погледи на другите.

Местните хора смятат навика да се хранят в движение за неприличен и искрено не разбират онези, които не могат да отделят няколко часа за премерен обяд или вечеря.

5. Люлеещи се чукове

Всяка година, в нощта на 23 срещу 24 юни, в Порто се провеждат грандиозни народни фестивали в чест на празника Сао Жоао - Деня на Йоан Кръстител. Преди приемането на християнството, денят на лятното слънцестоене се е чествал по същото време.

И както често се случва, християнските традиции се смесват с езическите: Сао Жоао прилича на португалската версия на празника на Иван Купала - момичета и момчета прескачат огньове, танцуват, пеят и се забавляват. И на този ден е обичайно да се биете от сърце с чукове - разбира се, надуваеми или играчки, комични.

Пътници се биха в самолет заради наклонена седалка ВИДЕО

6. Живейте без маси за хранене в кухнята

Кухнята на типичния португалец често е объркваща за нашия сънародник, тъй като там няма маса за хранене. Жителите на Португалия предпочитат да вечерят в трапезарията или хола, а кухнята се използва само за готвене.

7. Те обичат треска

Треската е основна част от португалската кухня. Тя се пържи, сварява, суши, добавя се към салати и супи.

Те се шегуват за португалците, че знаят 1001 рецепти за готвене на тази риба (и това почти не е шега). Местните жители с пълна сериозност наричат ​​треската фиел амиго - „верен приятел“.

В същото време треската не се среща в крайбрежните води на Португалия. Първоначално тази риба се смяташе за деликатес, който смелите риболовци изкопаха в бурните води на Северния Атлантик.

Днес треската пристига на рафтовете на португалски магазини от други страни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай