Когато отиваме на ресторант, искаме да се насладим изцяло на преживяването. Много хора избират да поръчат гурме ястия.
Но дори и репутацията на заведението да е отлична, това не е означава, че ще ви сервират перфектно ястие.
Вижте няколко тайни за храната в ресторанта, които специално разкрива майстор готвач. Ето защо той самият не би поръчал следните ястия:
1. Стриди
Ако ресторантът не е е специализиран в морските дарове, никога не трябва да поръчвате стриди. Само си помислете колко време е трябвало да престоят докато накрая някой ги поръча.
Имайте предвид, че ако не съвсем пресни, те могат много лесно да ви натровят.
Ще се побъркате, ако разберете: С какво всъщност хранят туристите на ол инклузив в Египет
2. Пържола, наречена “well done” (много изпечена)
Хората, които се страхуват да ядат сурово месо, предпочитат много добре сготвени ястия.
От друга страна, ако степента на изпичане е малка, тогава всички недостатъци веднага се забелязват – жилавост и външни „повреди“. Много ресторанти се възползват от това. Обикновено месото “well done” не е първа свежест.
3. Хляб
Когато поръчате нещо в ресторант, често веднага ще ви сервират хляб, който на пръв поглед е топъл и пресен. Но е много малко вероятно това всъщност да е така. По право хлябът обикаля от маса на маса, когато предишните клиенти просто не са го изяли.
4. Салата
Листата от маруля често украсяват много ястия. Но не всеки знае, че това е влажна среда и много бактерии се натрупват върху тях.
В ресторантите салатите пристигат опаковани и никога не се мият. В крайна сметка това е задължение на доставчиците. Но няма гаранция, че листата са били измити. Бактериите се размножават много бързо. Това се случва по време на опаковане, транспортиране и съхранение.
5. Рибни ястия в понеделник
Рибата и ястията, приготвени от нея, са много полезни. Но готвачите не препоръчват да ги поръчвате в понеделник.
Има голяма вероятност рибата да е била съхранявана три дни. Просто трябва да знаете, че през уикенда на практика няма доставка на рибни продукти.
6. Ястия за вегетарианци
Повечето готвачи просто не приемат вгетарианството. Те са влюбени в професията си и изобщо не разбират как можете да се откажете от месото.
Затова, ако сте избрали да се откажете от животинските продукти, тогава поръчването на вегетариански ястия в обикновен ресторант е лоша идея. Заради мързела на някои готвачи можете да получите съвсем невегетарианско ястие.
7. Суши със сьомга
Знаете ли, че суровата риба е идеалното място за размножаване на бактерии? Това важи особено силно за сьомгата.
Грозни сте, но ви се ходи на ресторант? Приговете се за нещо неприятно
Има само един вариант, който може да предпази тази риба от развиването на голям брой бактерии – нейното замразяване. Ако сте сигурни, че рибата е била замразена, можете да ядете без страх. Но кой може да гарантира това. Никой готвач няма да ви каже истината, ако рибата не е била замразена.