logo

8 странни правила в Япония, които трудно разбираме

8 странни правила в Япония, които трудно разбираме

В страната на изгряващото слънце се смята за голяма чест да бъдеш поканен в нечий дом

Япония е страна с много специална култура и строг етикет (меко казано). Сайтът Subtlety е съставил селекция от най-странните японски правила.

Япония е страна с много специална култура и строг етикет (меко казано). По-специално, има цял набор от неочевидни правила за поведение, които трябва да се спазват, за да не се обиди домакинът, отделна церемония за представяне и приемане на подаръци и дори специални норми на поведение при ядене на юфка. Някои традиции и основи може да се окажат толкова неочаквани, че преди да пътувате до Страната на изгряващото слънце, е по-добре да се запознаете с тях предварително.

Представяме ви селекция от най-странните японски правила:

1. Избягвайте 4 на всяка цена

В Япония числото 4 е демонично - много повече от числото 13 в Европа, тъй като на японски се изписва с йероглиф, който звучи по същия начин като думата "смърт". Следователно в много къщи след третия етаж следва петият (в болниците изобщо няма изключения от това правило), а в небостъргачите пропускат цели 10 числа - от 50-ият слизате на 39-ия етаж. Но има и по-лошо число от 4 - това е 49, защото звучи като "смъртна агония" или "болка до смърт".

Страхът от числото "4" се нарича тетрафобия. Разпространен е в много райони на Югоизточна и Източна Азия. 

2. Да си духаш носа на публично място е непростима грубост

Да си духаш носа на обществено място тук се смята не само за грубо, но дори за отвратително. Ако спешно трябва да направите това, съветваме ви да намерите най-уединеното място и да завършите процеса възможно най-тихо.

10 европейски дестинации, където ще ви оберат до шушка

Японците също не приемат носни кърпички, предпочитайки кърпички за еднократна употреба.

3. Бакшишът като обида

В Япония бакшишите не просто не се приемат. Опитът да ги дадете се счита за нещо грубо и дори накърняващо достойнството на сервитьора или този, за когото са предназначени. В най-добрия случай местните може просто да не разберат вашите намерения и да се опитат да ви настигнат и да върнат парите, виждайки, че сте оставили повече от посоченото в сметката.

Ако наистина искате да зарадвате служителя, който ви е обслужвал, направете му малък подарък.

4. Без храна в движение

Явление, толкова често срещано на Запад, като лека закуска в движение, в Япония се смята за признак на изключително лошо възпитание. Също така не се препоръчва да се яде на обществени места или в транспорт.

Но има и изключения. Например, сладоледът може безопасно да се хапва и на улицата.

5. Трябва да се преобуете преди да отидете до тоалетната

Когато влизате в много японски къщи, храмове, понякога музеи и традиционни ресторанти, ще бъдете помолени да свалите обувките си и да обуете чехли. В същото време банята или тоалетната има свои собствени специални чехли. Преди да влезете в нея, е необходимо да смените "домашните" чехли с "тоалетни".

ТикТокърите полудяха по тези дестинации СНИМКИ

Забранено е влизането в пробните с обувки, докато няма чехли: ще трябва да влезете в кабината боси.

6. Поканени сте на гости? Купете подарък

В Япония се смята за голяма чест да бъдеш поканен в нечий дом. Ако това се случи, не забравяйте да купите подарък за собственика и не забравяйте да го опаковате в красив пакет с ярки панделки. Също така никога не трябва да отказвате подарък, ако ви бъде представен. Но преди да приемете, трябва да се съпротивлявате малко.

7. Дъвчете шумно, докато ядете

Това ясно ще покаже, че лакомството ви харесва. Ако ядете прекалено тихо, местните може да стигнат до извода, че храната ви изглежда безвкусна. Но оригването на обществени места в Япония, за разлика от някои други азиатски страни, се смята за неприлично.

8. Капсулните хотели са норма

Пренощуването в хотел-капсула в „стая“, малко по-голяма от ковчег, е обичайно нещо тук. Тази опция се използва лесно от служители в офиса, които са работили до късно или от тези, които са висели в клуба твърде дълго и са изпуснали метрото.

Концепцията за капсулен хотел е популярна в Япония от 70-те години на миналия век.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай