8-те основни грешки на зелените туристи в Париж

8-те основни грешки на зелените туристи в Париж

Градът отдавна е обрасъл с цял куп стереотипи, които бяха допълнително засилени след излизането на популярния сериал „Емили в Париж“

Париж неизменно се нарежда сред петте най-посещавани градове в света от много години. Френската столица привлича туристи със своята впечатляваща архитектура, много музеи, гастрономия и, разбира се, специална романтична атмосфера.

В същото време градът отдавна е обрасъл с цял куп стереотипи, които бяха допълнително засилени след излизането на популярния сериал „Емили в Париж“ на Netflix.

Експертът по пътуванията Дейл Питърсън, която е живяла известно време в Париж, говори за осемте основни грешки, които туристите правят, когато посещават френската столица за първи път, в статията си за Travel Off Path.

Франция взе крути мерки! Пуснаха къщи за 1 евро в това красиво градче

1. Да отидете през високия сезон - „Ако трябва да дам съвет за първото ви пътуване до Париж, не бих препоръчала да отидете в средата на лятото! Юни, юли и август са висок сезон за туристите в Париж и става много пренаселено. Всички парижани заминават през август (това е техният основен летен ваканционен месец), така че градът е пълен с туристи и е ГОРЕЩО по това време на годината“, предупреди Дейл.

Тя уточни, че повечето сгради в Париж нямат климатици, а дори в модерните хотели климатиците са по-слаби, отколкото повечето хора са свикнали. Затова експертът съветва да пътувате до столицата на Франция през пролетта и есента – най-подходящи са април, май или октомври.

2. Да не учите френски -  „Със сигурност не е нужно да владеете френски език, когато посещавате Париж. И истината е, че повечето парижани вече говорят добре английски... Но научаването на няколко основни думи ще направи голяма разлика“, казва пътешественичката. 

Дейл обяснява, че използването на основните думи "bonjour" (здравей), "au revoir" (довиждане), "s'il vous plait" и "merci" (благодаря) веднага ще подобри отношението на местните жители към чужденеца.

„Ако се опитате да говорите малко френски, вместо просто да изтичате до някого и веднага да говорите английски, ще откриете, че те ще са по-топли към вас“, добави тя.

3. Да мислите, че парижаните са груби - „Много хора имат впечатлението, че парижаните са груби, но в действителност не са. Понякога просто всичко се свежда до културни норми. Например във Франция се очаква да кажете „bonjour“, когато влезете в магазин или ресторант. Неучтиво е да не поздравите продавача или домакинята.

По същия начин, преди да зададете въпрос на някого, също е добра идея първо да го поздравите учтиво, вместо просто да се приближите и да попитате „На кой ред да застана?“ или „Къде е тоалетната?“, обясни Дейл.

4. Да се хващате на най-разпространените измами -  „За съжаление, Париж е пълен с измами при пътуване и сигурен начин да провалите първото си пътуване е да се хванете на някоя от тях“, предупреждава експертът.

Най-популярните капани за туристите в Париж, според нея, са опитите първо да ви подарят някакво дребно нещо като гривна или цвете, а след това да поискат пари за него, молби за подписване на фалшиви петиции, искане да дарите пари и, разбира се, кражба на джобни пари.

5. Да планирате твърде много - Една от най-големите грешки, които можете да направите при първото си пътуване до Париж, е да се опитвате да вместите твърде голяма програма в кратък период от време, казва експертът.

„Разбирам, че ако имате само три или четири дни в Париж, естествено е да искате да се възползвате максимално от времето си и да видите и направите колкото е възможно повече. Но планирането на прекалено много неща може да направи пътуването ви стресиращо“, предупреждава Дейл.

Вместо да се редите на опашка с хиляди други туристи, за да се качите до наблюдателната площадка на Айфеловата кула, тя препоръчва да си направите релаксиращ пикник на Марсово поле (Champs De Mars) и вместо това да се насладите на гледката към Айфеловата кула от там.

6. Да се облечете неподходящо - „Често виждам туристи в Париж да изпадат в една от двете крайности, що се отнася до облеклото. Те или са облечени небрежно, носят джапанки, тениска и чанта, сякаш още малко и ще имат и неонов надпис над техните глави, на който пише „турист“. Не искате да бъдете този човек, защото това ще ви накара да се откроите и ще станете още по-голяма мишена за джебчии и измамници“, казва експертът.

На другата крайност, каза тя, са туристите, облечени като статисти в телевизионния сериал "Емили в Париж".

„Никоя парижанка всъщност не носи барета, вечерна рокля и високи токчета, докато се разхожда из града. Ако се облечете твърде елегантно, в крайна сметка ще се почувствате доста неудобно. Вместо това препоръчвам да носите удобни обувки и да се придържате към класически тъмни и неутрални тонове в дрехите", съветва Дейл.

Туристка, посетила Франция сама, качи уличаващо видео, което взриви мрежата, дори и френските медии

7. Да изхвърлите билета си за метрото - Въпреки че Париж постепенно премахва хартиените билети за метрото в полза на цифровите карти за Navigo, много хора все още пътуват по класическия начин. В същото време на изхода от метрото транспортна полиция понякога проверява билети и ако си без билет, може да те глобят, предупреждава пътешественичката. 

8. Да чакате сметката в ресторанта - „Вкъщи може да сте свикнали сервитьорът да идва да ви проверява няколко пъти по време на хранене. В Париж не е така. Ще трябва да спрете сервитьора и да го помолите, ако имате нужда от още нещо, включително сметката накрая“, каза експертът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай