logo

Алкохолът в самолета: Колко може да изпиете на борда по време на дълъг полет?

Алкохолът в самолета: Колко може да изпиете на борда по време на дълъг полет?

Когато летим със самолет на дълги разстояния, често приемаме напитки, за да се отпуснем или пък просто да снемем стреса от предстоящия десетчасов полет

Когато летим със самолет на дълги разстояния, често приемаме алкохолни напитки, за да се отпуснем или пък просто да снемем стреса от предстоящия десетчасов полет. 

Наистина ли във въздуха се напиваме по-бързо? Колко може да се пие по време на полета?

Ето и отговорите на тези въпроси.

Колко алкохол се предлага по време на дълъг полет?

Количеството алкохол зависи от това колко време ще летите. Ако се държите адекватно, няма да ви откажат и допълнителни количества. 

Много авиокомпании (Virgin Atlantic, Lufthansa, British Airways и други) не ограничават количеството алкохол по време на продължителни полети.

Гнусно: Стюардеси си признаха какви отмъщения спретват на грубияните в самолета

Безплатният бар на практика е отворен през цялото време. Ако пътникът не безпокои съседите си по седалка и не буйства, го обслужват.

Някои арабски превозвачи не дават алкохол изобщо, така че ако за вас е важно да пиете, по-добре е да уточните предварително авиокомпаниите. 

Ето няколко, на чиито самолети е забранено да се пие:

Royal Brunei Airlines

Saudi Arabian Airlines

Turkish Airlines (на вътрешните полети)

EgyptAir

Kuwait Airways

Pakistan International Airlines

Iran Air

Iraqi Airways

Колко алкохол все пак можем да изпием, ако няма ограничения при авиокомпаниите?

Персоналът на борда на самолета има право да ви откаже, ако сметне, че вече сте достатъчно пияни, независимо от класата, с която летите. 

Пътници, интервюирани от изданието Telegraph Travel, разказват, че редовно пият на борда бира, уиски и коктейли - по четири, пет чаши за един полет. 

Други разказват, че си позволяват по чаша - две вино.

"Веднъж, докато бях студент, летях за Южна Америка и бях изпил четири или пет малки бутилки вино. Помолих стюардесата да ми донесе още една, но тя ми оттказа и обясни, че съм пил достатъчно", твърди пред Telegraph Travel Оливър Смит.

Британските експерти по етикет Джо Брайънт и Уилям Хенсън смятат, че е допустимо да изпиете по време на дълъг полет не повече от две, три чаши. 

Кога е уместно да си поискате алкохол?

Ще ви откажат, разбира се, ако искате да пиете по време на излитане или кацане. Когато самолетът вече е в хоризонтално положение и е безопасно придвижването из салона, ще изпълнят молбата ви. 

8-те най-страшни места, над които никога не летят самолети

Може да поискате спиртна напитка дори и по време на закуска, но например, стюардите от Lufthansa смятат такава молба за нестандартна и биха се замислили дали да я изпълнят. 

Как персоналът преценява какво е състоянието на пътника?

Неразбираем говор, залитане, прекалено приповдигнато настроение - всичко това е тревожен знак за опиянението на пътника.

Стюардесите и стюардите също така обръщат внимание на пътници, които ходят в салоните на различните класи и си искат алкохол, мислейки си, че персоналът не общува помежду си. 

Дават ли коктейли?

Повечето компании предлагат коктейли в бизнес - класите. Но тази опция може да е допустима само на полети с над 6-часова продългжителност. 

Бившият стюард от British Airlines разказва, че членовете на екипажа ненавиждат най-много от всичко да приготвят Блъди Мери. 

"Такива поръчки ни докарваха до ужас. Блъди Мери се приготвя дълго и е като "инфекция" - щом някой си поръчва и половината от салона вече иска от същото."

Какви са възрастовите ограничения?

Докато сте във въздуха, не действат никакви юридически норми. Затова и авиокомпаниите са установили свои правила. Най-често те съответстват на законите на страната, откъдето са самите превозвачи. 

Например, американската United дава алкохол само на пътници, навършили 21 години, докато при British Airways ограничението е до 18 години. 

Защо алкохолът е безплатен?

Ако се замислите, това е наистина странно - превозвачите се стремят да печелят и от най-малката дреболия, а безплатния алкохол си е огромен пропуск. 

Има такава легенда, че за персонала на самолета е по-удобно, когато пътниците пият и след това заспиват, но всъщност причината е друга. 

Всъщност платеният алкохол по време на дълги полети би предизвикал недоволството на пътниците.

Когато United Airlines извадила от менюто доматения сок с водка, се наложило да го върне по настояване на пътниците. 

Височината усилва ли алкохолното опиянение?

Има версия, че ниското налягане на голяма височина разрежда кръвта и може да усили ефекта от алкохола, но тя се смята за стара. Няма да станете по-пияни.

Виенето на свят се предизвиква от хипоксия - недостатъка на кислород в кръвта заради същото това ниско налягане. 

На степента опиянение влияят и други фактори, като обезводняването, което настъпва заради сухия въздух в самолета. Причината може да бъде дори в това, че сте пили на гладен стомах или пък сте развълнувани или притеснени от летенето. 

Може ли да пиете свой алкохол на борда на самолета?

Всичко зависи от правилата на авиокомпанията, но най-често това не е разрешено, дори и да сте го купили от безмитния магазин на самото летище. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай