logo

Американски град на многоженци е изправен пред генетично бедствие

Американски град на многоженци е изправен пред генетично бедствие

Голям брой мъже биват прогонвани в тийнейджърска възраст и така разнообразието от гени се свива още повече

В отдалечен район на САЩ един град се бори с шокираща здравна криза, предизвикана от един рецесивен ген. Причината? Тук все още се практикува многоженството.

Един от основните завети на Бригам Янг, водач на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в средата на 19-и век, е жененето за възможно повече жени и създаването на голямо поколение. Самият лидер на мормоните по това време дал светъл пример – в началото бил верен съпруг само на една жена, но преди смъртта си имал вече 55 съпруги и 59 деца.

По-късно Юта – щатът на мормоните, се отказва от полигамията като условие да бъде признат за пълноправен щат. Практиката, обаче, се запазва в редица селища. Счита се, че между 30 000 и 40 000 души в щата изповядват мормонски фундаментализъм и система от вярвания, която включва брак с повече от един човек, съобщава fox13now.com.

Къде по света е разрешена Полиандрията (многомъжество)

Полигамията е гореща тема в Юта, тъй като много от убедените мормони са обвинявани в насилствени практики. Водачът на църквата Уорън Джефс излежава доживотна присъда за престъпления, свързани с насилствено омъжване на деца.

През 1990 г., век след като Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се отказва от многоженството, се появява неочакван проблем. При доктор Теодор Тарби, който специализира в редки детски болести, е заведено момче с необичайни черти на лицето – твърде изразено чело, ниско разположени уши, разделечени очи и малка челюст. То имало тежки физически и психически проблеми.

След изследвания било устновено, че момчето имало наследствено разстройство е метаболизма, като дотогава на медицината били известни само 13 такива случая. Изглеждало сякаш детето просто имало лош късмет.

Последвал неочакван обрат. Оказало се, че сестрата на момчето, за която родителите смятали, че има церебрална парализа, има същото заболяване. За кратко време Тарби поставил същата диагноза при още 8 случая на деца на възраст от 20 месеца до 12 години.

Освен че имали еднакви проблеми, всички деца идвали от едно място – район на границата на Юта с Аризона, известен като Шорт Крийк, съобщава Би Би Си.

В на това място се практикува многоженство (полигиния). Тук живее общност на Фундаменталната църква на Исус Христос на светиите от последните дни – група, отделила се от основната мормонска общност в началото на 20 век. Установено е, че там броят на случаите от въпросното заболяване надхвърлят с милион пъти средното за света.

Фейт Бистлайн има пет братовчеди с такова заболяване. Тя се грижела за тях докато напуснала фундаменталистката общност през 2011 г. „Те са напълно увредени психически и физически“, казва тя. Най-големият започнал да се учи да ходи, когато бил на 2, но спрял след серия пристъпи. Сега той е над 30-годишен и дори не може да пълзи.

Дефицитът на ензима фумараза е много рядко заболяване, тъй като е рецесивно – то се развива, само ако един човек наследи два броя от дефектния ген, по един от всеки родител.

За да се обясни всичко това, трябва да се върнем отново в средата на 19-и век. Бригам Янг бил зает човек – той водел мормонската църква, основал Солт Лейк Сити, който бързо се превърнал в рай за многоженците.

Но през 30-те години практиката била прекратена от църквата и забранена от щата. Тя била обявена за престъпление, за което се лежи в затвора и се плаща огромна глоба.

Последователите на полигинията били принудени да се изселят в Шорт Крийк. Това е място с площ колкото Белгия, на което живеели шепа обитатели. Идеално за скриване от дебнещите погледи на федералните шерифи.

Днес там има два града-близнаци – Хилдейл и Колорадо сити, от двете страни на границата с Аризона. Обитателите са около 7700 души. Там е столицата на фундаменталистите мормони, които са известни със своя консерватизъм и многоженство.

„Повечето семейства имат поне три жени, защото това е броят, който ви е нужен, за да отидете в рая“, казва Бистлайн, която има три майки и 27 братя и сестри.

Самият Янг имал 204 внука, 745 правнука, а към 1982 г. било изчислено, че той имал най-малко 5000 преки наследника.

В Шорт Крийк наследствените линии започнали да се преплитат. Далечните (а в случая на фундаменталистите не толкова далечни) братовчеди започнали да се женят. В полигамните общества не минава много дълго време преди всички да станат роднини.

Там преобладават само две фамилни имена – Джесъп и Барлоу. Според местния историк Бенджамин Бистлайн, между 75 и 80% от хората там са кръвни роднини с основателите на общността Джоузеф Джесъп и Джон Барлоу.

Проблемът е, че сега е известно, че почти всички хора носят поне една смъртоносна рецесивна мутация (която води до смърт преди достигане на полово съзряване) в своя геном. Човечеството не е изчезнало, защото мутацията се проявява, само ако човек създаде поколение с друг човек, носещ точно същата мутация.

В изолираните общности проблемът се усложнява с проста аритметика. Ако някои мъже имат няколко съпруги, други не могат да имат нито една. При фундаменталистите мормони голям брой мъже биват прогонвани в тийнейджърска възраст и така разнообразието от гени се свива още повече.

„Те биват закарвани на магистралата от майките си посред нощ и оставяни на пътя“, казва Амос Гуора от Университета в Юта, автор на книга за религиозния екстремизъм.

„Често те се опитват да се покаят, надявайки се да се върнат във вярата“, казва Бистлайн, която има трима братя, които били изгонени.

Генът с дефицит на фумараза е проследен до Джоузеф Джесъп и първата му жена Марта, с която имали 14 деца. Една от дъщерите им се омъжила за съоснователя Джон Барлоу – и останалото е история.

На този уникален остров многоженството е начин на оцеляване

Днес се смята, че броят на хората, носители на този ген в Шорт Крийк, е хиляди.

През 2020 г. щатският сенат на Юта премахна наказанието за многоженство. Дотогава многоженството се наказваше с 5 години затвор. Според новия закон, ако някой има две жени, той само ще бъде глобяван. Това приравнява двуженството с незначителни нарушения, като неправилно паркиране или пресичане на необозначено място.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Коя

Коя 04.07.2021 11:48

Пълни откачалки! И премахнали затвора за многоженство, кретени. А тръгнали да се бъркат в политиката на другите държави