logo

Американски туристи за топ балканска дестинация: Странна храна, тоалетна мафия и красиви жени

Американски туристи за топ балканска дестинация: Странна храна, тоалетна мафия и красиви жени

Пият кафета с часове на терасите, а закъснението е обичайна практика, коментират чужденците

Американците, които идват в Европа, често се сблъскват с културни шокове, когато трябва да събуят обувките си по време на посещение или осъзнаят, че поръчаните порции са няколко пъти по-малки, отколкото у дома.

Студентите, които идват да учат в Хърватия от друг континент, сезонните работници или тези, които спират в балканската страна по време на своите пътешествия, изразяват изненада или се смеят на различията във форумите - точно както правят европейците в обратната ситуация.

Ето някои от най-интересните реакции на американците в туристически сайтове за преживяванията си в една от най-посещаваните балкански страни:

Най-удивителното природно чудо в Хърватия не може да насмогне на опашките от туристи

„В Хърватия всичко се върти около храната и напитките. Когато посетя някого, те питат още от вратата какво ще ям и пия и е обичайно да носите някаква бутилка или някакъв ядлив подарък. Хлябът се яде с всяко ястие, включително картофи и тестени изделия, което също е интересно. Една от най-честите фрази, които чувам на масата, е „вземете малко повече, за да не го изхвърлите“. Изненадан съм, че изхвърлянето на храна не е против закона тук", пише Лиъм.

„В Америка хората карат с километри, за да посетят местен парк, а тук през това време аз се озовавам в друг град или отвъд границата“, пише P. B и добавя, че е изненадан, че имаме различна представа за времето. Тъй като Европа е стар континент, тук е обичайно да се казва, че нов град е само на 150 години, докато отвъд океана такова място е истински старец.

„Невероятно е колко малко е всичко в Европа в сравнение с Америка. Уличките са тесни, колите са малки, също като къщите. Някои хора дори живеят в семейни къщи, които са разделени между различни собственици! Такова нещо не се среща толкова често в САЩ”, казва форумецът.

„Храната в Хърватия е вкусна, но можете да намерите ястия, които са много странни. „Ястия от стомаси на крави и прасета, колбаси от свинска кръв или сънливци (малки същества, подобни на катерици), които могат да се ядат в някои части на страната, не са за всеки“, пише Леон.

„Страхотно е как говорят далматинците. Толкова са шумни и темпераментни, че ми отне известно време да разбера как не се карат, а говорят толкова нормално за ежедневните неща. Също така не се смеят толкова много, колкото американците, нито се опитват да бъдат много любезни при среща“, коментира Оливия.

„Ужасно е колко много хора пушат. Пушекът се усеща на всяка крачка, а понякога намирането на кафене, където да се диша, е невъзможна мисия. Виждал съм жени да бутат колички с цигари в уста, както и 12-13-годишни деца да гасят цигари по пътя“, каза ужасен Джон.

Американците тук са най-шокирани от обществените тоалетни, които се заплащат, както и от „безплатните тоалетни, в които служителите продават тоалетна хартия“ и „вадят пари от туристи в нужда, които нямат друг избор, освен да оставят банкноти, ако нямат монети".

Някои коментират, че "тоалетната мафия" не ги учудва, защото не е приятна работа. В тоалетни теми във форумите те споделят травмите си от жени, които безсрамно ходят до мъжки тоалетни, а някои от тях имали неприятни преживявания с приятелки, защото канализацията „не работеше“.

„Работих с хора от различни части на Хърватия и бях изненадан колко голяма е разликата в толкова малък географски район: от начина, по който говорят до характера им, е невероятно колко различни са те“, пише Лукас.

„Имам чувството, че хърватите не бързат за никъде. Пият кафета с часове на терасите, а закъснението е обичайна практика. Служителите в пощите и други подобни работи също са с по-бавен темп“, коментира Ема.

Защо американците не свалят обувките си у дома?

Американците са шокирани от това как хората в Хърватия обръщат внимание на модата и колко красиви момичета има в града. Но много от тях не са сърдечни като американските жени.

Освен това смятат за необичайно, че хърватите не оставят големи бакшиши. „Първата ми храна в Загреб беше щевапчици в малък ресторант с приятел от Хърватия. Платих, но не оставих голям бакшиш, защото ме предупредиха, че в Европа не дават толкова, колкото в Америка. „Приятелят ми видя банкнотата, която оставих на масата, грабна я и я пъхна в джоба ми, като каза, че наистина е много“, разказва американецът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Х

Бай Х 18.09.2022 10:21

Ех,защо няма Американски впечатления от посещението на великата съветска страна !? Там си е направо друга планета,а посещението извън Москва и Ленинград е като в Джурасик парк,кенефите са им като в Средновековието,направо ужас !!!

До Бай Х

До Бай Х 18.09.2022 15:30

Бай Х, знам те кой си! :-) Ти си Гнидич, ама от тия най-нищожните и най-продажните! Оди се оноди!

Минувач

Минувач 20.09.2022 8:24

Писна ми от рубладжии във всички форуми Само цапат, за копейки

Надя

Надя 20.09.2022 9:50

Хайде стига де, хамериканците са се изкарали света вода ненапита! Хахахаха.... Не са такива, по-зле са от европейците. Колко чудно, че ядем картофите с хляб! Като гледам по техните реалита, какви са затлъстели, да не е от глад? Хахахаха.....

Анонимен

Анонимен 20.09.2022 11:16

До Бай Х. А бе ти си малоумен идиот. Най-добре покани ги у вас за да видят те какво е неандерталец.

Анонимен

Анонимен 20.09.2022 11:19

Интересно проруските коментари са изтрити. Оставили са само циничните коментари на разни русофобски идиоти. Освен че си правите антиреклама не знам какво друго правите. За съжаление не мога да ми вляза в тона както заслужавате защото неудобните коментари непрекъснато се трият.

Акъл парасъ

Акъл парасъ 20.09.2022 12:21

и аз като бях в щатите отначало ми трябваше време да им свикна със странностите .. но шарен свят.. чак дискомфортно не е .. свиква се със почти всичко

Руснакоонождач

Руснакоонождач 20.09.2022 13:42

Дебел негърски кОр за Русия! Казах!

hamburger

hamburger 16.11.2022 7:38

Какво толкова ги учудва, че ядем картофи с хлаб. Като сложиш на хамбургера, гарнитура пържени картофи? Русофили и фоби, имайте предвид, че атомната бомба не пита от кои си. А всички вкупом показваме колко много я желаем. Странно ми е някак си. И срамно също...