Безкраен тунел от книги – една от атракциите в столицата на Чехия

Безкраен тунел от книги – една от атракциите в столицата на Чехия

Този тунел се нарича „Идиом“ или „Колона на знанието“

Столицата на Чешката република Прага е известна с много неща като астрологичния часовник, бирата или Карловия мост. А знаете ли, че в града, който лежи на река Вълтава, има и интересен тунел от книги?

Ясно е, че едва ли някой би включил посещението на Градската библиотека в списъка си със задължителни места, но повярвайте, не е никак лоша идея.

По-нататък научете още интересни факти за този впечатляващ тунел, пише "LivingPrague".

Този тунел се нарича „Идиом“ или „Колона на знанието“, съществува от 1998 г., съдържа 8000 книги и е дело на словашкия художник Матей Крен.

Използването на книги като строителен материал е нещо, което често се свързва с този художник, който живее и работи в Прага.

Дупката във формата на сълза се намира в предната част на стълба и е висока над два метра. Вътре в колоната както таванът, така и основата са огледални, за да се увеличи усещането за безкрайно пространство. Когато влезете в тунела, имате впечатлението, че е безкраен. Странно, никога не се разкрива какви книги има там.

Оригиналът на "Идиом" се появява през 1995 г. в Сао Пауло. Изглеждал по същия начин, но бил по-нисък, поради ограничението на височината на тавана.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай