logo

Българи разкриват: в кои държави са ги посрещнали най-топло

Българи разкриват: в кои държави са ги посрещнали най-топло

Понякога за израз на топло посрещане се считат доста странни неща

Гостоприемството е много относително понятие. Зависи от културата и разбиранията както на домакина, така и на госта. Понякога за израз на топло посрещане се считат доста странни неща.

По същия начин всеки турист сам придобива усещането в коя държава са го приели най-радушно. Очаква се, че поради географската близост съседните страни ще са най-близки до нашия манталитет. От друга страна, пак заради тази географска близост и някои исторически особености е логично понякога съседите да не могат да се търпят.

Затова е интресна извадката от мнения на българи, пътували по целия свят и придобили впечатления от първа ръка. Във Фейсбук група, посветена на пътуванията по света, българин задава въпроса „Интересно ми е къде по света срещнахте най-дружелюбните хора?“.

Отговорите са изключително интеесни и разнородни.

Авторът на темата сам дава отговор на въпроса си – „Аз лично в Япония“.

Мъже-гейши? Тайкомотите са се появили векове преди жените-компаньонки

Оказва се, че азиатската страна попада в списъка с най-гостоприемните народи на мнозина наши пътешественици. Според някои японците са просто учтиви, но не и сърдечни, но други са убедени в тяхната искреност. „Зависи къде, за Япония в големите градове да. На мен лично в Киото ми се е случвало жени да не искат въобще да ги попитам нещо, но по-скоро е притеснение, но пък и там един възрастен мъж ми предложи да ме закара с колелото си до гарата. А миналия месец в Страсбург една бездомна безпардонно ни изгони от един заслон, защото тя спяла там. Въпрос на кого ще попаднеш, не толкова на държава“, пише пътешественичка.

Изненадващо или не списъкът продължава отново със страни от Азия – Виетнам, Камбоджа, Индонезия, Непал, Тайланд, Шри Ланка. Сред добрите домакини се отличават още и на Малдивите и в Сингапур. Наш сънародник пък предлага един малко по-различен поглед: „Аз съм обикалял доста из Азия и като си турист, навсякъде ти се усмихват. По-реални са ми другите наблюдения - давам къща под наем в Бали и идват хора буквално от цял свят. Англосаксонците (англичани, американци, австралийци, канадци) са много ...как да кажа, всичко им е “Wow!!!” и “Amazing!!!”, но е по-скоро възпитание и куртоазия (на косъм от двуличие). Французи и немци са ОК, но винаги на дистанция. Най-дружелюбни, ако щете вярвайте, са българите, и от териториите на бившите Българии - руснаци, сърби, хървати, словенци и т.н. Особено руснаци, те масово не знаят английски и като им проговориш на руски направо полудяват, камък им пада от сърцето:)) Аз се държа много сърдечно с всичките си гости, и каменните корейци, и с надутите сингапурци, и трудните китайци, в тоя смисъл наблюденията ми са такива, не поради някакъв субективизъм (доколкото е възможно) и да ми се получава само с “нашите”, но това е факт“.

Извън Азия сърцата на мнозина българи е спечелила Австралия. Мнозина изтъкват колко усмихнати и лесни за общуване са австралийците.

Ако се насочим към Европа, то най-добре са се почувствали българските туристи в Италия и Испания. „Италия. Като цяло Средиземноморските страни“, посочва коментираща. Мненията за страни като Австрия и Холандия са по-скоро противоречиви.

Бански за жени с големи гърди взриви мрежа

Интересни са впечатленията на българите от балканските страни. Докато за Турция всички сме чували, че посрещат много топло, то изплуват любопитни „номинации“ като Хърватия. „Едни от най-гостоприемните хора, които познавам, са хазяите ни в Загреб. Наехме апартамент на третия етаж от къщата им и буквално от първата неделя до всяка следваща в продължение на 4 години бяхме канени на обяд при тях, в това число и всички наши гости през годините. Отделно винаги са ни чакали с топла храна, когато се прибирахме от България, независимо дали е било през деня или през нощта. Няколко години след като вече не живеехме в Загреб отидохме вече на гости и хазяйката помнеше моето любимо ядене и ни посрещна със страхотна трапеза. И за 4 години живот в Хърватска не сме имали случай на лошо отношение, а винаги са се обръщали към нас с много симпатия и доброта. Въобще хърватите са много много любезни и отзивчиви, не само привидно като италианците например (и там съм живяла близо 7 години)“, споделя българка.

„Въпрос на късмет, но за мен е Албания. Много дружелюбни хора. Масово по-скоро ще ти помогнат“, добавя друга.

Естествено, в коментарите са заражда и антикласация на най-неприятните домакини: „Навсякъде, само във Франция не“, „Напълно съгласен, но бих добавил и австрийците към французите“, „Току-що се върнахме с неприятни впечатления от пражките чехи. Изключително надменни, бих казала дори арогантни в поведението си“.

Дискусията колко недружелюбни и невъзпитани са българите ще я прескочим.

Няма такова чудо! Пещера, която може да побере цял небостъргач (СНИМКИ)

И за да завършим оптимистично, ето какво пишат още двама наши пътешественици: „Навсякъде има добри хора - въпросът е дали ще имаш шанса да попаднеш на тях“, „Аз също съм на това мнение. Няма значение раса, култура или религия“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай