Българка на екскурзия в Египет с военна охрана

Българка на екскурзия в Египет с военна охрана

Тя сподели, че военното положение не се е отразило по никакъв начин на туристическия интерес

Въпреки военното положение, туристическият интерес към Египет расте. Такива са впечатленията на Веска Георгиева от Благоевград, която в момента живее в благоевградското село Дренково. Наскоро тя сбъдва една своя мечта – да посети светите места в Египет, като участник в поклонническо пътуване на група от Пазарджик, водена от отец Борис Манов.

„Обстановката беше напрегната, военна, но една моя мечта се сбъдна. Не зависимо от всички препятствия на границата, преминахме всички проверки на документи и визи, 105 милионен Египет ни посрещна с въоръжена охрана. Групата беше охранявана през цялото време на престоя ни там, посетихме черкви, манастири, нови места, но навсякъде придружавани от въоръжена охрана“, коментира за Радио Благоевград Веска Георгиева.

Загуби за милиони: Спад на екскурзиите до Египет и Йордания ВИДЕО

Тя сподели, че военното положение не се е отразило по никакъв начин на туристическия интерес. Хората печелят от тази индустрия, защото има туристи от цял свят, които продължават да посещават Египет.

„Минахме през Суецкия канал, возихме се и на корабчета, хората се веселят и си работят нормално, въпреки въоръжената охрана навсякъде. Нашият водач Хасан каза, че независимо от всичко, египетският министър на туризма е призовал този бизнес да се поддържа. Благодарение на него хората си живеят, групите си посещават Египет, ние се плащаме и животът си върви, независимо от това положение. Нашето правителство трябва да вземе пример и да си развиваме туризма и ние“, допълни още Веска Георгиева.

По време на поклонническото й пътуване, 82-годишната пенсионерка е посетила манастира „Свети Антоний“ в Египет и така сбъдва една своя мечта, тъй като е родена на 17 януари, когато почитаме свети Антоний. Според нея, когато хората вярват в доброто, им се случват добри неща и мечтите им се сбъдват.

„Видяхме Синая, изкачихме се и до манастира „Света Екатерина“, имаше нощна литургия. Посетихме и пирамидите, строят се нови хотели, държавата строи усилено. Направи ми впечатление, че къщите в Кайро са без покриви. Попитахме местните хора, защо няма покриви. Те казаха, че там вали дъжд много рядко, три дни в годината и ако покрият къщата, държавата им взима много високи данъци и затова ги строят без покриви“, уточни Веска Георгиева.

Тя сподели и друг любопитен факт, че местните жените влизат с дрехи в морето, без бански костюми. Хората се веселят, живеят спокойно, не ги интересува, че зад границата има военни събития, а почти всяка вечер в Кайро се провеждат протести на евреи и палестинци. Заради военната обстановка, около границата в  момента са изградени нови постове.

„Благодаря, че сте живи“: Семейство разказа за адската си почивка в Египет!

„Хората живеят спокойно, но иначе цените на дрехите им са много скъпи. Храната им беше добра, ние си бяхме осигурили пари за повече храна. Имаше туристи от различни държави и африканци и всякакви. Аз много пъти съм казвала, че от България по-хубаво няма, ние също можем да развием печеливш туризъм, но всичко зависи от ръководството на държавата“, допълни още Веска Георгиева.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай