Авиокомпаниите често предлагат клиентите си безплатна храна на борда на самолета, която може да се поръча предварително с резервацията. Често тя се състои от малки топли ястия, както и салата или плод.
Пътниците може и да си мислят, че това е здравословно, от салонния екипаж разкриват защо това не е така и защо те избягват храната в самолета докато не стигнат до желаната дестинация.
Какво да не правим преди полет? 8 съвета от стюардеси
Храните на борда обикновено се съхраняват при стриктни стандарти за безопасност, тъй като рискът от развитие на бактерии се увеличава във въздуха. Това е така, защото има определен период от време, който минава между приготвянето и сервирането на храната, обяснява експертът по хранителна безопасност Джийн Дибъл, цитирана от британския „Експрес“.
„В ресторантьорския бизнес храната се готви и сервира без забавяне. В авиационния бизнес храната се приготвя от кетъринг компания и след това се пакетира в отделни контейнери и се превозва с камиони до летищата, където се качва на самолетите“, посочва тя.
Това означава, че често има огромно забавяне във времето между приготвянето и сервирането на храната, което от своя страна носи риск от развиване на бактерии.
Освен това в камионите, превозващи храната, е трудно да се контролира температурата и тя може да се вдигне много бързо. „Неправилното поддържане на температурата е причина номер едно за заболяванията след хранително натравяне в световен мащаб“, допълва Джийн.
Експертът разкрива различните видове храни, които пътниците трябва да избягват докато са във въздуха.
Млечните продукти като сладолед и йогурт могат да се развалят наистина бързо и бактерии като листерия могат да ги заразят. „Не можете да видите нищо – няма миризма, нищо видимо. Те са невидими. А кетъринг фирмите на авиокомпаниите невинаги изхвърлят храната, когато трябва“, разкрива Джийн.
Плодовете, които понякога се сервират със закуската, могат да изглеждат плерсни, но е възможно те да са били нарязани часове преди излитането на самолета. Поради тази причина авиокомпаниите предпочитат са използват храни, които издържат по-дълго, с добавени консерванти, които ги правят още по-нездравословни.
Така не само че храната не е полезна заради бактериите, които могат да се развият, но и заради добавените консерванти.
Освен това летенето на голяма височина притъпява усещанията на човека за вкус и мирис, които са по-слаби, отколкото когато е на земята.
Служители в самолети разкриха защо не бива да пиете вода на борда
Оризът не е сред най-често сервираните храни в самолет, но все пак може да бъде поднесен с основното ястие в менюто, което авиокомпанията предлага. Оризът е една от храните, в които се развиват най-много бактерии, когато не се готви и съхранява правилно. Той може да ви разболее тежко и да предизвика хранително натравяне.
Други неща, които трябва да избягвате на борда, включват лед, вода, чай и кафе. В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали какви са причините.