logo

Готвят голяма промяна на летище София

Готвят голяма промяна на летище София

Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през февруари е достигнал 495 214

Договор за изцяло нова система за обработка на багажа (BHS) подписаха през миналата седмица изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро и главният изпълнителен директор на френския консорциум Alstef Group Никола Бретон. Това съобщиха от пресцентъра на столичното летище. Договорът на стойност над 20 млн. лв. и включва доставка, инсталиране и поддръжка на системата за управление на багажа на пътниците.

Внедряването на системата е голяма стъпка в усъвършенстването на обслужването на пътници и полети при гарантирано ниво на сигурност и надеждност на операциите. Съществуващата BHS е зависима от една остаряла машина, докато новата разполага с четири с общо тегло седем тона и капацитет до 2400 багажа на час. Това ще позволи сигурната обработка на милиони чекирани багажи годишно.

От Пловдив тръгва още един атрактивен авиомаршрут

Системата транспортира регистрирания багаж от зоната за регистрация за полет през четири нива на сигурност и поддържа тройно резервиране на системите. По този начин се гарантира най-високо ниво на надеждност и ефективност в обслужването на багажите. Новата BHS позволява както пълно самообслужване (т. нар. self-bag drop) при предварителна регистрация за полет, така и асистирано обслужване.

„Системата за управление на багажа е от ключово значение за функционирането на летището. Придобиваме авангардно технологично решение, което ще ни направи по-бързи и по-ефективни в полза на милионите ни пътници. Проектът е част от цялостната трансформация на летището, за която инвестираме над 150 млн. лв. до края на 2025 г.“, заяви Хесус Кабайеро при подписването на договора, съобщава БТА.

„За Alstef Group е удоволствие да си партнира с летище София при избора и внедряването на системата за обработка на багаж. По този начин подкрепяме стремежа на летището да осигури по-ефективно обслужване и по-приятно изживяване на своите пътници“, каза Никола Бретон.

С въвеждането в експлоатация на новия BHS Терминал 2 ще може да обслужва значително по-голям брой пътници. Внедряването на системата е част от плана за развитие на летището, който ще позволи на Терминал 2 да поеме целия трафик от почти 70-годишната сграда на Терминал 1.

Летище София обяви нови летни дестинации

Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през февруари е достигнал 495 214, съобщиха преди дни от аеропорта. Борят на излетелите и кацнали самолети на Летище София през втория месец на годината достига 4011, което е спад от близо 6% спрямо данните преди пандемията.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Фатме

Фатме 30.03.2023 9:28

Кой ще им работи на тия нещастници на тоя 5 звезден кенеф за няма и 1000 лв заплата