logo

Градовете, които си мислите, че са столици, но не са

Градовете, които си мислите, че са столици, но не са

Те са успели да станат най-големите, най-богатите, най-добрите възможни в своята страна

Може би не точно вие, но много хора по света често бъркат столиците на различните държави. И то не на някои малки, отдалечени и бедни страни, а на такива, в които много хора си мечтаят да живеят – като Канада, например.

Има градове, които са успели да станат най-големите, най-богатите, най-добрите възможни в своята страна, но не са постигнали едно нещо – да се превърнат в столици.

Най-топлите европейски столици, които да посетите през декември

А в същото време те са толкова известни, че хората често ги смятат за столици. И вие ли сте от тези хора? Вижте следващия списък:

Рио де Жанейро

След като прочутият карнавал и най-известните туристически атракции се намират в Рио, човек лесно може да се помисли, че това е столицата на Бразилия. Всъщност столицата е град Бразилия (на португалски държавата и градът се произнасят по различен начин – Brasil и Brasília).

Планирано било Бразилия да замени Рио като столица през 1960 г. Днес никой от тях не е най-големият град. Тази титла се пада на Сао Пауло.

Сидни (или Мелбърн)

Сидни и Мелбърн били съперници за това кой да стане столица на Австралия. Но нейната истинска столица е Канбера. Тя била избрана за такава през 1908 г. като компромис.

Истанбул

Столицата на Турция е Анкара, която е избрана заради централното си местоположение и за дистанциране на светското управление на Мустафа Кемал Ататюрк от бившата Османска империя. Днес населението на Анкара е около 5 млн., а това на Истанбул – над 14 млн., пише 203challenges.com.

Торонто (Монреал, Ванкувър)

Торонто е бил столица на обединената Провинция Канада за два кратки периода през 19-и век. И Монреал е бил столица на Провинция Канада в средата на 19-и век. Ванкувър никога не е носил такава титла. Истинската столица Отава има три пъти по-малки обитатели от най-големия град – Торонто.

Цюрих (или Женева)

Може да сте чували за много от градовете в Швейцария и никога да не сте се натъквали на името на столицата. Всъщност Швейцария е децентрализирана федерална страна, която няма нито президент, нито премиер. Няма и официална столица.

Затова се счита, че „федералният град“ е де факто столица на Швейцария. Там са седалищата на Федералния съвет и Федералното събрание.

Маракеш (или Казабланка)

Маракеш и Фез са били няколко пъти столици на Мароко. До началото на 20-и век страната често е наричана Кралство Маракеш. Казабланка пък е най-големият град в момент. Но истинската столица е Рабат. Избрана е за такава от французите, които пристигат през 1912 г. и считат Маракеш за прекалено непокорен.

Йоханесбург

В pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали, че всъщност Южноафриканската република има три столици. Йоханесбург не се класира за такава. Административната столица е Претория, законодателната – Кейптаун, а Блумфонтейн е съдебната.

Янгон

До 2006 г. Янгон наистина е столица на Мианмар. Но малко хора са чули новината за преместването на главния град и все още вярват, че това е така. Истинската столица е Найпидо. Но не се тревожете, още има и хора, които не са чули, че Мианмар е новото име на държавата, която те познават като Бирма.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай