Испания е една от най-популярните страни в света, но доста често туристите изпадат в неудобни ситуации поради простото непознаване на местните правила.
Или поръчват ястия и напитки в испански ресторанти, които всъщност не са създадени в Испания.
Испанските готвачи Хуан Батиста Агреда и Алехандро Нунес, които сега работят в Англия, в коментар за Daily Mail разказаха какви гастрономически грешки най-често правят посетителите в Испания и дадоха няколко съвета как да опознаете по-добре местната кухня.
1. Подценяване на размера на порциите
„Туристите често пристигат гладни и поръчват твърде много, без да осъзнават, че порциите в Испания обикновено са много щедри“, обяснява Агреда. В същото време той уверява, че в испанските ресторанти е абсолютно нормално да се поръча едно ястие за един или няколко души.
2. Паеля за вечеря
„За испанците паелята е ястие за обяд, обикновено в неделя и най-често с голяма група от семейство и приятели“, казва Нунез. Освен това готвачът отбелязва, че, разбира се, поръчването на паеля за вечеря в ресторант няма да се счита за престъпление, но това определено не е испанска традиция.
3. Погрешното схващане, че някои популярни храни са „автентични“
Много популярни ястия в Испания, като пържола тартар и бикини сандвичи, не са оригинални испански ястия, обяснява Агреда.
4. Поръчване на храна от грешен регион
Както отбелязва Нунез, много туристи са наясно преди всичко с испански ястия като тапас или паеля. Когато пътуват до който и да е регион на страната, те веднага се втурват да ги поръчат, напълно пренебрегвайки особеностите на регионалната кухня.
„Въпреки това си струва да знаете, че някои ястия се консумират най-добре в регионите, където първоначално са създадени. Например, трябва да опитате паеля във Валенсия, пинчос в Страната на баските или patatas bravas в Мадрид“, съветва той.
Как да намерите автентичен испански ресторант в Испания
Агреда и Нунес също дават няколко съвета как да изберете наистина автентичен ресторант в Испания. Сред основните характеристики са специализирано меню, добри препоръки, скромност и популярност сред местните.
„Истинските испански ресторанти често се фокусират върху местни ястия или са известни с приготвянето на специални ястия. Краткото меню е добър индикатор за качество“, обяснява Агреда.
Нунез обаче добавя, че местните ресторанти трябва да обърнат внимание на „Менюто на деня“, което обикновено се предлага в автентични ресторанти на фиксирана цена, което „може да бъде с отлично съотношение цена/качество“.
И двамата съветват да се вслушват в съвети за определени заведения.
„Технологиите улесняват намирането на надеждни отзиви. Платформи като Google Maps, Tripadvisor или дори местни препоръки могат да ви насочат към най-добрите места“, казва Агреда.
На свой ред Нунес съветва да се обърне внимание на заведенията, където основните клиенти са местни жители. „Търсете ресторанти, пълни с местни жители, а не с туристи. Присъствието на местни жители често показва добро качество и автентичност“, обяснява той.
Също така, според главните готвачи, автентичните испански ресторанти обикновено имат скромна, но приветлива атмосфера. „Много автентични ресторанти не разчитат на крещящи витрини. Вместо това оставят храната и обслужването им да говорят сами за себе си“, казва Агреда.