Испански готвачи разказаха какви гастрономически грешки най-често правят туристите

За испанците паелята е ястие за обяд, обикновено в неделя и най-често с голяма група от семейство и приятели

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/ispanski-gotvachi-razkazaha-kakvi-gastronomicheski-greshki-nay-chesto-pravyat-turistite Pochivka.blitz.bg
Испански готвачи разказаха какви гастрономически грешки най-често правят туристите

Испания е една от най-популярните страни в света, но доста често туристите изпадат в неудобни ситуации поради простото непознаване на местните правила.

Или поръчват ястия и напитки в испански ресторанти, които всъщност не са създадени в Испания.

Испанските готвачи Хуан Батиста Агреда и Алехандро Нунес, които сега работят в Англия, в коментар за Daily Mail разказаха какви гастрономически грешки най-често правят посетителите в Испания и дадоха няколко съвета как да опознаете по-добре местната кухня.

Безценни съвети какво да не ядем в Египет

1. Подценяване на размера на порциите

„Туристите често пристигат гладни и поръчват твърде много, без да осъзнават, че порциите в Испания обикновено са много щедри“, обяснява Агреда. В същото време той уверява, че в испанските ресторанти е абсолютно нормално да се поръча едно ястие за един или няколко души.

2. Паеля за вечеря

„За испанците паелята е ястие за обяд, обикновено в неделя и най-често с голяма група от семейство и приятели“, казва Нунез. Освен това готвачът отбелязва, че, разбира се, поръчването на паеля за вечеря в ресторант няма да се счита за престъпление, но това определено не е испанска традиция.

3. Погрешното схващане, че някои популярни храни са „автентични“

Много популярни ястия в Испания, като пържола тартар и бикини сандвичи, не са оригинални испански ястия, обяснява Агреда.

4. Поръчване на храна от грешен регион

Както отбелязва Нунез, много туристи са наясно преди всичко с испански ястия като тапас или паеля. Когато пътуват до който и да е регион на страната, те веднага се втурват да ги поръчат, напълно пренебрегвайки особеностите на регионалната кухня.

„Въпреки това си струва да знаете, че някои ястия се консумират най-добре в регионите, където първоначално са създадени. Например, трябва да опитате паеля във Валенсия, пинчос в Страната на баските или patatas bravas в Мадрид“, съветва той.

Как да намерите автентичен испански ресторант в Испания

Агреда и Нунес също дават няколко съвета как да изберете наистина автентичен ресторант в Испания. Сред основните характеристики са специализирано меню, добри препоръки, скромност и популярност сред местните.

„Истинските испански ресторанти често се фокусират върху местни ястия или са известни с приготвянето на специални ястия. Краткото меню е добър индикатор за качество“, обяснява Агреда.

Нунез обаче добавя, че местните ресторанти трябва да обърнат внимание на „Менюто на деня“, което обикновено се предлага в автентични ресторанти на фиксирана цена, което „може да бъде с отлично съотношение цена/качество“.

И двамата съветват да се вслушват в съвети за определени заведения.

„Технологиите улесняват намирането на надеждни отзиви. Платформи като Google Maps, Tripadvisor или дори местни препоръки могат да ви насочат към най-добрите места“, казва Агреда.

Защо испанците ядат много, но не пълнеят

На свой ред Нунес съветва да се обърне внимание на заведенията, където основните клиенти са местни жители. „Търсете ресторанти, пълни с местни жители, а не с туристи. Присъствието на местни жители често показва добро качество и автентичност“, обяснява той.

Също така, според главните готвачи, автентичните испански ресторанти обикновено имат скромна, но приветлива атмосфера. „Много автентични ресторанти не разчитат на крещящи витрини. Вместо това оставят храната и обслужването им да говорят сами за себе си“, казва Агреда.

Горещи

Коментирай