logo

Какво се крие под пясъците на Сахара

Какво се крие под пясъците на Сахара

Преди 6 000 години тук е бил зелен рай

Сахара се счита за от най-голямата пустиня на Земята, с площ от над девет милиона квадратни километра. 

И понякога изглежда, че тези златни горещи пясъци винаги са били тук. Вижте обаче какво се крие под тях.


Какво е било по-рано

Преди около шест хиляди години цялата област на Сахара била покрита с дебел зелен килим, цели населени места съществували там и животните пасяли. Имало и езера, а обилните валежи захранвали река Таманрассет, която се вливала в Атлантическия океан и била дълга повече от 500 километра.

Също така в Централна Африка е имало езеро Мега-Чад, от което почти нищо не е останало сега. Ако езерото съществуваше сега, то с право би се считало за най-голямото на планетата, тъй като се простирало на 388 500 квадратни километра.

Бастай – германското каменно чудо

Учените имат няколко предложения защо гъстата зеленина внезапно е заменена със златни пясъци. Например екологът Дейвид Райт вярва, че за всичко са виновни животните, които потъпквали и поглъщали местната растителност, което довело до факта, че почвата отразява повече слънчева светлина, а това се отразявало на атмосферата, което довело до суша.

Други учени са сигурни, че животните не са убивали, а напротив удължавали просперитета на зелената Сахара за още 500 години. И въпреки това други обвиняват земната ос, те вярват, че Сахара и Северна Африка се променят от влажен климат към сух на всеки 20 хиляди години, когато земната ос се накланя.


Какво се крие под пясъка

Още в мезозойската ера е имало океан Тетис и след милиони години на повърхността се е появило китово гробище, сега това място се нарича Вади ал-Хитан. Това обаче изобщо не били китовете, които могат да се видят днес, техните предци са били базилозаври, които вероятно са били най-големите хищници по онова време, размерът им достигал 21 метра.
Също така, по онези места, където сега се простира Сахара, са ходели динозаври. Един от тях, чиято възраст е около 100 милиона години, е намерен там. Оказа се завропод. И това далеч не е единствената подобна находка на археолозите.

Стюард говори за най-нелепите въпроси на пътниците


Но най-необичайното и интересно чудо на Сахара е открито в Мавритания - Окото на Сахара или структурата на Рихат. Състои се от няколко огромни концентрични пръстена и има диаметър около 50 километра. Обектът е открит едва през 1965 г. от пилотирания космически кораб Gemini-4. Учените все още изучават тази област и все още имат много въпроси по този въпрос.

Цели градове и цивилизации също са заровени под пясъците, които археолозите понякога намират.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай