logo

Какво трябва да знаем, за да не попаднем в тайландски затвор

Какво трябва да знаем, за да не попаднем в тайландски затвор

Пушене, алкохол и обида на краля могат да ни пратят зад решетките

Преди да отидете на екскурзия в непозната страна, трябва да изучите нейните закони. Ето някои правила на Тайланд, познаването на които ще ви помогне да се избегнат глоби и затвор.


Тютюнопушене и алкохол

Тъжна гледка. Ето това остана от водопадите Виктория

Тайланд се бори с тютюнопушенето от много години. Властите дори изградиха специални места за пушачи, които са разположени в близост до крайбрежните територии. Пушенето на плажа извън специално определено място води до глоба до 100 хиляди бата (около 5500 лева) или една година затвор. От 2019 г. забраната важи за нагревателите за електронни цигари и тютюн. Тежки санкции са предвидени и за пиене на алкохол на обществени места.  


Шофьорска книжка

От 2019 г. повечето европейски шофьорски книжки са невалидни. На туристическите места се извършват редовни полицейски набези за проверка на документи. Санкцията за липса на международни права е до 1000 бата (около 550 лева). За шофиране в нетрезво състояние човек е изправен пред лишаване от свобода до три години и глоба до 60 хиляди бата (около 3500 лева).


Хранене на риба

На територията на националните паркове е забранено да се хранят риби, да се ловят в торби, да се пипат и да се снимат. Вместо да се насладят на ваканцията, туристите ще трябва да прекарат много време в съда. Събирането на корали и раковини също е наказуемо - глоба до 500 хиляди бата (около 27 000 лева) и/или затвор.

 

Тази необикновена сграда изникна насред тундрата

Кралското семейство

Всички граждани и посетители на Тайланд трябва да уважават краля и членовете на неговото семейство. Всякакви обиди, критики, клевети се наказват. Дори случайно да стъпите на банкнота с образа на краля или да я сложите в задния джоб на панталона си, това също ще се счита за обида. Туристите могат да бъдат изправени пред лишаване от свобода до пет години. 


Религия

Тайланд е много религиозна страна, във връзка с това има определени правила. Например, забранено е да застанете с гръб към Буда, да кръстосате краката си в храма или да влизате в храма в къси панталони и къси поли. Имаше случай, когато жена отказвала да свали обувките си на входа на храма. Съдът я осъди на една година затвор и глоба.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай