logo

Кои държави ще ви искат бустерна доза, за да ви пуснат през границата

Кои държави ще ви искат бустерна доза, за да ви пуснат през границата

След като дефиницията за „напълно ваксиниран“ постоянно се променя, можем ли да очакваме скорошна промяна на правилата за пътуване?

Европейските страни ускоряват мерките за увеличаване броя на ваксинираните, опитвайки се да отговорят на новата заплаха с омикрон варианта на Covid-19.

Във Великобритания беше осигурена трета доза за лица над 18-години тази седмица, което предизвика извиването на огромни опашки от желаещи да си подсилят имунитета точно преди коледните празници.

Нови правила за влизане на границата на ЕС от догодина! Пригответе се за...

След като дефиницията за „напълно ваксиниран“ постоянно се променя, можем ли да очакваме скорошна промяна на правилата за пътуване?

Към 15 декември никоя държава не е обявила, че туристите трябва да имат бустерна доза, за да влязат в нея. Но някои страни, включително Австрия, Хърватия и Швейцария, наложиха лимит на периода, в който чужденците ще могат да влизат на тяхна територия без да се налага да се поставят под карантина, съобщава „Евронюз“.

За тези дестинации хората ще се считат за напълно ваксинирани една година след втората или третата доза от ваксината.

Други държави се опитват да се приспособят към ситуацията, за да не се окажат гражданите им неподготвени, когато изискванията влязат в сила. Така например от края на ноември британският сертификат за втора или трета доза се приема като доказателство за бустерна доза при пътуване в чужбина.

Въпреки данните за по-високото ниво на заразяване с омикрон варианта, много страни изоставят усилията за въвеждане на ограничения за пътуване и задържане на вируса, а се фокусират върху кампанията за бустерните дози.

Вирусолози обясняват, че бустерните дози дават на имунната система „по-богато знание и разбиране на вируса“.

Туристи отлетяха към Тайланд, но призрачната гледка ги ужаси: Дори е страшно да си тук! ВИДЕО

Световната здравна организация все още не е дала становище за необходимостта от бустерна доза след появата на омикрон през ноември.

Към днешна дата около 46% от хората по света са получили по две дози от ваксината.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай