logo

Красив и горещ: Това е най-топлият град в България СНИМКИ

Красив и горещ: Това е най-топлият град в България СНИМКИ

Средната годишна температура на града е почти 14 градуса, което го прави идеален за посещение дори и при най-студената зима

Днес ще разгледаме кой е най-топлият град на България. Това е  местенце с много богата история и един от най-известните ни курортни градове.

Ще ви представим неговата история и защо той се смята за най-топлият град в България.

Къде е най-горещо в България

Отговорът на този въпрос е град Сандански. Средната годишна температура на града е почти 14 градуса, което го прави идеален за посещение дори и при най-студената зима. Много рядко в района вали сняг, но дори и когато това се случи, снежната покривка не се задържа за повече от няколко дни. Температурните амплитуди са много малки, като може най-много да ви изненадат с някой силен дъжд.

Освен че се смята за най-топлият , Сандански е и градът в България с най-ниска влажност на въздуха. Това го прави идеално място за лечение на асматични и алергични заболявания. Това го прави курортно място познато от хилядолетия – дори го свързват с митичния герой Спартак.

Важно: Трябва да знаете тези неща, ако ще ходите на плаж в Италия!

Каква е връзката между град Сандански и Спартак

Смята се , че легендарният герой Спартак е родом от района на Сандански. Още от 5 век преди Христа са първите данни за население около минералните извори на града.Пред следващите векове, в района на Сандански се установяват тракийското племе меди. Когато то бива присъединено към Римската империя, измежду тракийците от това племе се появява и легендарния Спартак.

Той остава в историята с въстанието на робите в Рим, което подронва основите на самата Римска империя. Така че санданчани могат да се гордеят, че са наследници на подобен герой.

Свети Врач – старото име на град Сандански

Това е старото име на град Сандански. Свети Врач е името на Светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян са били братя християни лечители, които са известни с това, че са лекували навсякъде в рамките на империята точно по време на най-големите гонения срещу християните.

Въпреки това те обикалят из цялата територия на Римската империя, като едновременно лекуват и разпространяват християнството межзу поданиците на империята. За съжаление градът бива разрушен през 6 век след Христа. Носи това си име чак до 1949 година, когато бива прекръстен по името на големия революционер Яне Сандански.

Какво е соло пътешествие - пътешественичка разказва за бъдещето на туризма!

Най-известните туристически обекти на Сандански

Ако имате възможност да посетите град Сандански и неговата околност, ще ви представим някои от най-забележителните места, които задължително трябва да посетите.

  1. Ако се интересувате от история – за Вас имаме Раннохристиянската базилика. Тя е построена още в периода 4-6 след Христа и има грандиозна архитектура и си заслужава да се види. В близост също се намира и един от най-големите манастира в България – Роженския.
  2. Ако обичате природата – за Вас наблизо се намира природния парк Пирин, който може да удовлетвори всеки вкус за една прекрасна разходка сред природата.
  3. Ако обичате виното – най-малкият град в България Мелник се намира в близост до Сандански, където може да опитате от прочутото мелнишко вино.
  4. Ако обичате мистиката – уникално красивият и духовен район на Рупите се намира в непосредствена близост. Ако искате да видите къде е живяла Ванга и да усетите от енергията на това място, задължително трябва да го посетите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

инж. Димитров

инж. Димитров 17.06.2023 4:40

Едно малко уточнение. Великият Спартак е роден и по-късно продаден в робство в най-голямото село в общината - Склаве. Това го пише и в Wikipedia!

Жк.спартак

Жк.спартак 17.06.2023 7:19

Супер

Борис

Борис 17.06.2023 7:52

Прекрасен, китен малък град.

Илия

Илия 17.06.2023 8:23

Петрич е най -топлият град в България , извинете се и напишете нова статия

Highwayman

Highwayman 17.06.2023 10:25

Сандански въобще не е най-топлият град в България. Ивайловград доколкото знам има по-висока средногодишна температура.

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов 17.06.2023 11:05

Моят гр. Свиленград е един от най-топлите, но със сигурност не е най-най. Чувал съм за Петрич, че е най-топлите. Относно Ивайловград, ходи си пий лекарствата

Баба яга

Баба яга 17.06.2023 16:38

В Петрич стига до 53° юли м.

Синоптик

Синоптик 17.06.2023 22:07

Петрич е на северният склон на Беласица и климатът е ужасен с високи температурни амплитуди и много повече валежи от Сандански.

Еди кой си

Еди кой си 18.06.2023 0:17

Температурите в Петрич, винаги са били с 2 градуса по високи от тези в Сандански. Хубаво е, че пишете платени статии, но поне проучете реалните статистики и след това пишете. По този начин предоставяте невярна информация на хората !

Георги

Георги 18.06.2023 7:38

Петрич е най горещия град в България... 53 градуса е рекорда

Ради

Ради 18.06.2023 7:42

Стига с тези туристически реклами за Сандански! Че е красив град да но най горещо е в град Петрич и местността Рупите

nana

nana 18.06.2023 8:44

Ha ,ha ! Krasivo neshto v B-a ?!

Благоевград

Благоевград 23.06.2023 16:45

Пълни глупости пишете. Село насила направено град от комунистите, но инфраструктурата там си остава селска и в тесните улици не могат да се разминат две коли. Добре, че е малък и за 10 минути можеш да го обиколиш пеша целия град. Уточнявайте, че статията е платена!

Www

Www 14.07.2023 5:18

Петрич е наѝ топлият град и е по хубав град от Сандански