logo

Културните шокове за американците в Европа

Културните шокове за американците в Европа

Нещо, което учудва много туристи, е фактът, че трябва да плащате, за да ползвате тоалетната

Културният шок е нещо съвсем истинско. Невинаги това е нещо лошо, разбира се, но е странно да попаднеш на място, където всичко изглежда различно. Понякога много различно.

Много често американците изживяват културен шок, когато посещават Европа. Културните разлики между европейците и американците може да не са много драстични, но все пак е интересно да се види как живеят хората отвъд океана. И все пак мнозина попадат в ситуации, които ги карат да възкликнат „Какво по дяволите?“.

В Reddit стотици американци разказват кои са най-шокиращите и изненадващите неща, които са видели по време на пътешествеията си в Европа.

Ето кои са най-честите (и най-забавните) културни шокове за американците на Стария континент:

Европейци, пътували из Щатите, показаха шокиращи неща СНИМКИ

Водата от чешмата има чудесен вкус, но те я наричат „тоалетна вода“

Потребител в Reddit разказва, че прекарал лятото в Германия и бил изненадан, че никой не пие чешмяна вода, която имала много добър вкус. „Те имаха най-чистата, безопасна и вкусна чешмяна вода, но никой не пиеше от нея и я наричаха „тоалетна вода“.

Според друг потребител от Европа, на континента понякога пият чешмяна вода, но повечето хоеа предпочитат газираната, пише “Far and Wide”.

Всички пушат

В САЩ пушенето постепеннхо се превръща в табу, особено в големите градове, но в Европа още е изключително често срещано.

„Във всяко кафене на открито поне половината клиенти пушат. Мой приятел, който живее там, казват, че това е част от социалната култура“, отбелязва пътешественик.

Трябва да плащаш, за да ползваш тоалетната

Не забравяйте да си носите дребни пари, когато обикаляте Европа. Нещо, което учудва много туристи, е фактът, че трябва да плащате, за да ползвате тоалетната.

В Англия повечето тоалетни ви искат около половин паунд. В мрежата се води дебат дали цената си заслужава. Някои твърдят, че така тоалетните се поддържат чисти, но други разказват за скъпи и мръсни тоалетни, които са виждали.

Париж мирише на урина

Няколко потребители отбелязват, че били изненадани от факта, че Париж мирише на урина. Това не е някаква погрешна представа, в града действително са инсталирани яркочервени писоари на открито, наречени „уритротоар“. В общи линии това са кофи за пикаене.

За американците, които са били в Ню Йорк Сити ли във Френския квартал на Ню Орлиънс, миризмата на урина на открито не е нещо необичайно.

Напитките нямат лед

Поръчайте си напитка в Европа и ще ви я сервират охладена, може би студена, но със сигурност не и с лед. Това не значи, че не можете да получите лед, просто трябва специално да поискате.

„Напитките не са студени в повечето случаи. Охладени в най-добрия случай, но не и леденостудени. Всяка „студена“ напитка, която получавах, беше просто леко охладена в хладилник“, обяснява турист, посетил Барселона и Париж.

Повторното наливане на напитки не е безплатно

Американците са свикнали да пият много по време на ядене с безплатно повторно наливане на напитки (вероятно защото ледът представлява две трети от напитката). В повечето ресторанти в Европа си плащате за следващата чаша – нещо, което някои хора не са очаквали.

„Безплатното пълнене на чашата е откачена идея за много от нас. И мисля, че това е, защото по принцип безалкохолните са доста по-скъпи тук“, обяснява европеец.

Това има и здравен аспект. Безплатното наливане е специално забранено във Франция, когато става дума за напитки със захар. Страната прие закон, забраняващ неограниченото наливане на напитки на каквато и да е цена през 2017 г.

Всичко е невъобразимо старо

Да знаеш, че Европа е стара, е едно нещо. Но да видиш тези огромни сгради, оцелели през вековете, е нещо съвсем различно.

„Мислиш си, че знаеш колко стари са нещата, но всъщност не знаеш. Имаме неща на по няколкостотин години в Щатите. В Европа? Хиляди години. Невероятно“, пише потребител на Reddit.

„Някой някога го беше обобщил така. В Солт Лейк Сити има място, наречено Старата мелница, от 19-и век, значи на около 200 години. В Кеймбридж (Великобритания) има Стара мелница от 13-и век, на около 800 години. И двете места ги наричат стари и исторически в техните държави“, коментира друг.

„Пиех бира и забелязах, че пивоварната е основана през 1489 г., три години преди Колумб да отплава в синия океан“, добавя трети.

Хората се хранят бавно

„Когато посетих Италия, бях шокиран от това колко бавно ядат там. Аз съм свикнал да изгълтам набързо храната за по-малко от 20 минути, за да отида на училище“, споделя американец.

Французите също се наслаждават на дългото бавно хранене, при което могат да се порадват на ястието и на компанията. Обедните почивки във Франция траят два часа, което е предостатъчно за един спокоен обяд.

Няма неангажиращи разговори

Американците са усмихващи се приказливи хора. Но на някои места в Европа, като Англия или Швейцария, хората са сдържани.

Един пътуващ американец отбелязва „липсата на любезности и поздравяване в метрото или на уличния павилион“. Това го шокирало най-много.

Други пък посочват, че германците били изненадващо приказливи, поне в сравнение с англичаните. Но като цяло празните приказки между непознати е нещо много по-типично за Щатите в сравнение с Европа.

Започването на малък бизнес е много трудно

„В Америка изглежда сякаш насърчаваме собствениците на малък бизнес, докато там има безброй препятствия и не са толкова дружелюбни“, коментира американка.

„Много вярно. От наемането на хора до управлението на мястото, това е едно бюрократичен кошмар. Сякаш искат да се провалиш, намирайки някакъв малък недостатък на всеки етап. Разбирам нуждата от контрол на безопасността, но това е прекалено. Имам бизнес в Щатите и мога да кажа, че докато си плащам данъците и никой не е пострадал мога да просперирам“, добавя неин сънародник.

Няма климатици

Когато пътуват в Европа, много американци са ужасени от факта, че повечето жилища нямат климатици. Причината? Повечето сгради в Европа са стари и направени от материали, които е трудно да се модифицират.

Бира сутрин? Няма проблем

Нещо, което американците намират за изненадващо в Европа, е че няма проблем да се пие алкохол през деня. „Мога да вляза в бар в 10 ч. сутринта и на никой няма да му пука. Защото там вече има други хора“, пише потребител.

„Най-страхотното нещо на това да си европеец е, че там моят очевиден проблем с алкохола не е проблем“, добавя друг.

Измами

В по-голямата част от Европа е безопасно да се пътува, но все още има много измамници, от които да се пазите. Повечето от тях са просто досадни.

„Във Ватикана е непоносимо. Фалшиви петиции, гривни за приятелство, хора, носещи жилетки, казват на наивните туристи, че са си купили грешните билети. Това определено разваля преживяването“, оплаква се турист.

Други се включват с разкази за нахалници, които ви слагат гривна на приятелството на ръката и искат да им платите, бутат ви рози в ръцете и искат да им платите или вдигат скандал, че сте ги обрали, ако не го направите.

Продаването на голота е нещо нормално

Не е тайна, че в американската телевизия има много повече насилие от европейската, но пък е доста по-консервативна, когато става дума за голота. Да видиш това от първо лице може да е странно.

„Първа вечер в хотела, превключвам каналите около 9 ч. вечерта. Новини, музика, някакво шоу, новини, хардкор порно, анимация, новини. Помислих си, добре че децата са в другата стая, защото това щеше да е трудно за обяснение“, пише турист.

Други споделят, че видели чисто голи модели на стенни календари, редом до такива с “Hello Kitty” и детски книги в павилион на улицата.

Не можеш да разбереш кога са отворени магазините

„Открих, че времето, когато магазините и ресторантите отварят, е доста странно. Всичко е затворено докъм 10 ч. сутринта. Идвам от Ню Йорк, където повечето неща започват да отварят в 6-7 ч. Освен това затварят ресторантите по средата на деня. Знам защо, но още ми се струва странно“, пише пътешественик, посетил Франция.

„Аз съм от Англия, цялото нещо с времето за отваеяне ме побърква, когато посещавам континента. Сякаш никога не е едно и също, просто случайни часове от деня, когато най-накрая нещо работи“, допълва друг.

Тоалетните нямат процеп

Американските тоалетни са печално известни с това колко са неудобни и неуединени.

„В Щатите вратата има 20-сантиметров процеп отдолу и по няколко сантиметра отстрани. Да погледнеш в очите някого, който е на тоалетната е толкова неловко“, пише американец.

В Европа кабинките са затворени отвсякъде и са уединени.

Ето защо вратите в публичните тоалетни никога не стигат до пода

На сервитьорите сякаш не им пука за вас

Яденето навън е доста голям шок за американците в Европа. Те са свикнали сервитьорите да тичат към тях и да проверяват дали всичко е наред. В Европа сякаш на персонала не му пука.

„В Испания трябва да помахаш и да викнеш персонала, особено за сметката. Те буквално те оставят на масата с празни чаши часове наред, ако не ги повикаш. Считат, че е грубо да ви притесняват, и американците са принудени да махат, а да привлекат вниманието“, споделя пътешественик.

Това важи и за други части на Европа, особено извън туристическите зони. Европейците искат да ги оставят намира докато се хранят и за тях американският начин на хранене в ресторант е дразнещ.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kaна Дамаджанова

Kaна Дамаджанова 22.08.2021 18:21

В европейска София няма градски тоалетни. Ако няма наблизо хотели или бензиностанций, туристите трябва да ползват където им е удобно. Кметството не се съобразява за градски тоалетни и навеси на спирките.