logo

Малцина знаят, но Гърция не е само море и острови

Малцина знаят, но Гърция не е само море и острови

Южната ни съседка предлага и страхотни планински маршрути

Макар Гърция да е известна предимно с крайбрежията си, нейната вътрешност е на 80% покрита с планини и хълмове, което я прави също така и чудесна дестинация за излети и преходи. Дори и островите й предлагат невероятни панорамни маршрути, позволяващи да преоткриете тази страна и да я разглеждате от различен ъгъл.

И тъй киато, за разлика от морето, планините на Гърция почти целогодишно са подходящи за скитане, ви предлагаме списък с част от най-забележителните места за трекинг: 

Меналонският маршрут

Популярни планински маршрути в Гърция
 

Със 75 километра дължина, Меналонският маршрут е планинска пътека преминаваща през Гортиния, провинция Аркадия, в сърцето на Пелопонес. Освен откриващите се разнообразни пейзажи от нагънати планини, каньони и тучни долини, пътеката преминава и през живописни селца като Нимфасия, Елати и Димицана.

В един момент обядвате, а в следващия бягате, за да не ви блъсне влак! Бихте ли посетили тази необичайна улица?

Маршрутът включва осем участъка с различна степен на трудност и дължина, всеки един от които си струва да проучите. 

Проломът Вирос

Популярни планински маршрути в Гърция
 

Друг зрелищен маршрут в Пелопонес преминава през пролома Вирос, започващ от билото на Тайгет и изминаващ целия път до брега при селцето Кардамили. Понеже пътеките са сравнително груби и без много маркировки, не отивайте по-далеч от изворите на река Вирос, защото нататък пътят става още по-затруднен. Маршрутът започва от стария Кардамили и се спуска по коритото на реката към пролома. След като слезете в долината, задължително трябва да се отбиете до манастира в Ликаки, чиито фрески от 1783 г. си заслужава да бъдат разгледани.

Пътя до изворите отнема около два часа и половина и край него могат да бъдат забелязани много пещери, скални образувания и диви животни в естествения си хабитат.

Света гора

Популярни планински маршрути в Гърция
 

В най-източната част на Халкидики е разположен планинският полуостров Атон. Известен и като Света гора, тъй като представлява автономна манастирска република от 20 внушителни манастира. Със своята зашеметяваща красота, свещената планина е уединено място и идеална дестинация за любители на туризма, благословена с многобройни пътеки с различни дължини и нива на трудност, както с невероятна фауна, флора и непокътната красота.

Имайте предвид, че за съжаление, тази религиозна автономна област не допуска жени и малки деца за посетители. 

Объркаха красив наш залив със Закинтос СНИМКИ

Маршрутът през Самарийското ждрело

Популярни планински маршрути в Гърция
 

Самария е величествен каньон и национален биосферен резерват в Южен Крит. Маршрутът през него е с дължина 13-16 километра и позволява да разгледате целия парк, следвайки течението на реката. Това е една доста живописна пътека, преминаваща през множество византийски руини и смайваща природа, но ако не желаете да изминавате цялата дължина, са възможни и няколко алтернативни маршрута. 

Пелион

Популярни планински маршрути в Гърция
 

По средата на пътя от Атина до Солун се намира полуостров Пелион, покрит със зеленина и прорязан от стари коларски калдъръми, които са добре почистени и маркирани с табели. Маршрутът е лек и подходящ за туристи с всякакво ниво на опит. Може да се тръгне от няколко отправни точки като селата Кала Нера, Милиес или Цагарада. Според гръцката митология тази земя е била домът на Кентавъра, митично същество с тяло на получовек и полукон. В днешно време районът е благословен с богато екоразнообразие, красиви гледки, където стари каменни сгради, църкви, манастири и руини безмълвно се издигат близо до водните извори. 

Пинд/Викос

Популярни планински маршрути в Гърция
 

Скромният Епир е район в континентална Гърция, който често е пренебрегван, но всъщност притежава едни от най-зрелищните пейзажи в страната. Най-голямата му атракция е националният парк Викос в Загори, регион с много традиционни, каменни села и великолепни гледки към планината Пинд. Издигайки се на 2000 метра, върховете на планинската верига и драконовите езера впечатляват със своята красота.

Преходът през Викос, обявен за най-дълбокото ждрело в света, според книгата на Гинес, както и през китните селца наоколо, определено е едно запомнящо се приключение.

Остров Корфу

Популярни планински маршрути в Гърция
 

Открит през 2001 г., маршрутът през остров Корфу представлява 220 километрова пътека, лъкатушеща предимно из вътрешните, забравени и непокътнати планински райони. Пейзажите, откриващи се по пътя, са зашеметяващи и изпълнени с плажове, маслинови горички и скалисти проломи.

Преди да започнете прехода си, можете да погледнете официалния справочник “The Companion Guide to the Corfu Trail”, чрез който да откриете няколко по-малко изследвани райони от острова.

Олимп

Популярни планински маршрути в ГърцияНай-високата планина в страната – Олимп, също е любима дестинация за феновете на планински преходи. Според митологията върховете на Олимп (които са общо 52) са били „щаб-квартирата“ на върховния бог Зевс. Дом на разнообразна флора и редки видове птици, планината се превръща в първия национален парк в страната, обявен за такъв още през 1938 г. Общата дължина на мрежата от пътеки е над 160 километра. Връх Митикас (2917 м), предлагащ смайващи гледки към заобикалящите го околности, е великолепен избор за пълноценен преход. Можете да се възползвате от заслоните разположени на различни места из планината, за да планирате двудневен или тридневен преход. Няма да съжалявате!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай