Мними екскурзоводи налазиха известните ни курорти

Работещите в сивия сектор са и некомпетентни да упражняват професията

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/mnimi-ekskurzovodi-nalazixa-izvestnite-ni-kurorti Pochivka.blitz.bg
Мними екскурзоводи налазиха известните ни курорти

Източник: Снимка: Shutterstock

Туристическият бранш сигнализира за проблем със сивия сектор. В разгара на сезона екскурзоводи по Южното Черноморие изразиха своето недоволство по повод зачестилите случаи на нелицензирани гидове, които упражняват дейността незаконно и подбиват цените. Най-често нелоялната практика на мними екскурзоводи се наблюдава около туристическите обекти в Несебър и Созопол, където са едни от най-големите туристически групи.

В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето. Проблемът е от години, като в повечето случаи гидовете без лиценз работят с нелегални туроператори и превозвачи.

Созопол влезе в класация на курорти, конкуриращи най-лъскавите места в Европа

Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите, обясни пред БНТ: “Не може един да плаща лиценз, който струва няколко хиляди лева, да спазва всички правила, да си плаща застраховките и в един момент едни хора, дошли от къде ли не - и от чужбина, и от България, да си правят едни странички във Фейсбук, да събират хора от улицата и да предлагат дъмпингови цени най-вече".

Бояна Спасова, екскурзовод: “Колеги с руски, с немски езици доста дълги периоди стоят без работа. При всички положения те подбиват цената на хонорарите, защото екскурзоводът е свободна професия, не всички колеги са на трудови договори.”

Работещите в сивия сектор са и некомпетентни да упражняват професията.

Бояна Спасова, екскурзовод: “Информацията понякога не е меродавна, която се поднася на туристите. Аз водя на полски и разбирам езика и чувам какво говорят.”

Голям проблем по родните курорти през лятото, нужни са десетки хиляди...

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че до края на май са извършени около 100 проверки на туроператори и екскурзоводи.

Игнат Арсенов, директор на ГД “Контрол на пазара” към КЗП: "Законът предвижда и съответната санкция за туроператор, който наеме неправоспособен екскурзовод, като там глобата е от 1000 до 2000 лв.”

От комисията правят проверки и по подадени жалби и сигнали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай