logo

Най-прочутите в света метростанции-призраци

Най-прочутите в света метростанции-призраци

Всяка година се откриват нови и нови станции, но има и такива, които са изоставени отдавна

Метрото е един от най-разпространените видове обществен транспорт. Първите станции в света са открити преди повече от 150 години.

Всяка година се откриват нови и нови станции, но има и такива, които са изоставени отдавна и не работят.

Вижте къде се намират те:

Бомбоубежище и произведение на изкуството! Светът за първи път надниква в метрото на тази бивша съветска република (СНИМКИ)

Лондон

Лондонското метро е най-старото в света. Има около 270 станции. Други 40 платформи, обаче, не са отворени за пътници.

Една от тях е Олдуич. Станцията е отворена през 1907 година и затворена през 1944 година, защото нямала пътници. По време на Втората световна война е използвана за бомбоубежище. Сега Олдуич е популярно място за снимане на филми.

Париж

Най-известната изоставена гара във френската столица е Сен-Мартен. Заради избухването на Втората световна война работниците в метрото били мобилизирани. Голяма част от станциите били затворени.

Една такава е Гара дю Нора. Друга, наречена на името на писателя Виктор Юго, спряла да бъде използвана, защото не била достатъчно дълга за съвременните влакове.

Ню Йорк

Нюйоркското метро също има изоставени станции. Най красивата от тях е Сити хол (кметството). Оказала се неподходяща за новите влакове, затова през 1945 г. била затворена. Сега някои влакове минават през нея, но без да спират.

Изоставена е и линията Рочестър. Използвана е между 1927 и 1956 година. Заради слабото ѝ използване било взето решение тунелите да се затрупат.

Торонто

Подземната мрежа на Торонто не е толкова мащабна, колкото на други големи градове в света. Но тук също има впечатляващи призрачни станции.

Една от тях е Лоуър Бей. Намира се под работещата станция Бей. Изполвана е едва няколко години след отварянето ѝ.

Вижте най-дълбоката метростанция в света и колко време отнема слизането в нея

Мадрид

Една от станциите на първото мадридско метро Чамбъри също е затворена. Тя не се използва от 1996 година заради непригодност. След 12 години станцията е реконструирана. През 2008 година там е отворен музей на метрото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай