Ако искате не просто да хапнете паста, а да си доставите автентично италианско преживяване, има няколко основни правила за вкуса и етикета, които трябва да знаете.
С лъжица или без? Кога да добавите сирене? Кои са перфектните комбинации?
Италианците са израснали с пастата. Те са докарали яденето на тестените изделия до съвършенство и са го превърнали в изкуство.
Следващите съвети ще ви помогнат за това да можете да ядете паста като италианец и да избегнете някои банални грешки пред хората, които ви правят компания за обяд или вечеря.
Най-скъпите грешки, които можете да направите в ресторантите
Създайте идеалната комбинация
Спагети, ригатони, лингуини... Как да изберете правилния вид паста и соса към нея? Всичко зависи от формата.
Дългите, гладки видове се комбинират най-добре с мазни сосове, тъй като формата им позволява мазнината да се оттечете от пстата, вместо да остане по нея.
За сос с домати или мето, където целта ви е да задържите възможно най-много сос, изберете по-широки разновидности като мидички или ригатони.
Сирене
Кога е уместно да добавите сирене към соса и кога да пропуснете? В общия случай, ако ядете паста с морска храна, тогава сиренето е категорично забранено. Това е комбинация, която повечето италианци намират за отблъскваща и няма да я видите в Италия.
Някои видове паста, като лазанята, включват сирене, но по принцип внимавайте със сиренето, което си добавяте. Ако искате да си сложите някакво сирене, пармиджано-реджано обикновено си пасва добре с различните сосове.
Винаги яжте само паста
Не комбинирайте пастата с нещо друго, например салата. В Италия пастата се сервира като единствено ястие. Тя обикновено е основното ястие и се сервира самостоятелно, а другите ястия – по-късно. Въпреки че пастата се поднася преди всичко останало, тя не е ордьовър, а основният фокус на вечерята или обяда, пише bottiglialv.com.
Никога не режете и не чупете пастата
Ако готвите паста, не я чупете на части, за да влезе в тенджерата. Пастата, като дългите тънки спагети, е направена наточно да е дълга и тънка. Като я начупите, нарушавате дизайна ѝ и променяте начина, по който ще я ядете. Вместо това използвайте висока тенджера с вряща вода и внимателно разбърквайте пастата вътре, за да омекне и да влезе цялата вътре.
Ако искате да ядете паста като иалианец, никога не я режете с нож докато се храните. Вместо това навийте малко от спагетите около вилицата си. И ползвайте само вилица!
Не използвайте лъжица за навиване
Не използвайте лъжица да си навивате спагетите около вилицата. Обичайно е на масата да се слага вилица, нож и лъжица. Можете да ползвате лъжицата да си добавите сос или сиренеи да разбъркате пастата.
Но пастата се яде само с вилица – без помощта на лъжица, както вече сме ви обяснявали подробно в pochivka.blitz.bg.
Единственото изключение е, когато пастата е сервирана в супа. Обикновено тя е на малки парченца, при които няма нужда от навиване. Тогава яденето на супата с лъжица е напълно приемливо.
Не сърбайте!
Никога не засмуквайте краищата на спагетите в устата си. Това е аматьорска грешка, която прави неловка вечерята на изискано място. По-добре работете върху усъвършенстване на техниката си с вилица, за да сте сигурни, че пастата ще е добре навита около вилицата преди да я изядете.