Невероятно, но Лима е гастрономическата столица на света

Невероятно, но Лима е гастрономическата столица на света

6 от 50-те най-добри ресторанти на планетата се намират в столицата на Перу

Слънцето през юни в Боливия е като на друга планета... В истинския смисъл на думата, пише известната блогърка Кайли Акуленко. Нямаше хоризонт и никаква реалност. Навсякъде небе. Отгоре, отдолу, средата.

Сърцето ти спира, поглеждаш напред и не вярваш, че това се случва - светкавици удрят и отиват в земята, гледам ги как се прибират обратно в облаците, не разбирам как картината може да бъде толкова добра. 

Куско е един от най-живописните градове в света. Тук лелки в ярки национални дрехи водят на верижка алпаки, пият писко и дъвчат кока листа. Има тесни каменни улички, огромни пазари с храна и това е толкова високо, че във всеки хотел ви чака бутилка кислород “за вечерта”. Куско е красив и има своя собствена атмосфера на древност и история, където инките са оставили своя важен знак, покрит с тайни и завинаги погребват отговорите на всички въпроси заедно с тях - откъде идва цялата цивилизация, как се е образувала тя и все пак ... тайни, на които никога няма да знаем отговорите.

Турският дюнер бе обявен за най-популярна улична храна на света

Лима е гастрономическата столица на света. От класацията на 50-те най-добри ресторанта в света тук са 6. Тук най-вкусното цевиче в света, това е и неговата родина. Тук са най-майсторски приготвените морски дарове, тук знаят всичко за наистина вкусната храна.

Преди закуска можете да полетите с парапланер точно над града, да оглеждате крайбрежието от височина и да се настроите за целия бъдещ ден. Лима трябва да бъде начало на пътуване до Латинска Америка - няма разлика във височината.

Пустинята Атакама в Чили е едно от най-добрите места в света, където да видите звездите, да плувате в горещи извори, да видите как земята кипи и веднага избухва с мощна струя вода. Тук се намират планини с невероятни цветове, лунна долина и кактуси, които се издигат нагоре от камъните с ярко оранжев цвят.

Преминавайки през Боливия с джипове, точно на входа на Чили, вие се озовавате в абсолютно чуждия свят на долината на Салвадор Дали, където се срещат ярко розови и яркозелени лагуни, където фламинго и лами се бродят край пътя. ярко червени цветя, където долнобробните  хотели се оказват най-уютните убежища в света, които са истински оазиси в средата на необитаем терен. Тук каменните гъби растат от пясъка, има горещи вани в средата на лагуните и усещане за пространство.

Морас и Морей доказнат, че инките наистина са били гениални. Те са създавали извънземни кръгове и тераси за производство на сол и градинарски култури. Инките знаели, че различните култури растат по-добре на различни височини, образувайки идеални условия за всеки вид растение. Тези тераси могат да бъдат видяни на всеки метър от серпентината между Куско и Олатамтамбо. И индианците, които свирят на флейта, само засилват атмосферата.

Искате да се почувствате като обикновен индиец? Ето какво да ядете и пиете на улицата

Мачу Пикчу е обвит в загадки. Откривателят му го смятал за религиозен център на инките. Според една от версиите древните инки не са били достатъчно развити, за да режат и мелят камъните. Привържениците на тази теория смятат, че Мачу Пикчу е построен от по-стара и по-мощна цивилизация, като жителите на Атлантида или Лемурия, а инките просто са намерили града и са го адаптирали за себе си. Най-смелите учени приписват авторството на сградите на чуждоземни архитекти. Според тях инките, които дори не са измислили колелото, не са можели да изградят километри от идеално гладки каменни стени и то на такова недостъпно място.

Ла Пас е град в кратера на вулкан, където се използват кабинкови лифтове вместо обществен транспорт, където пазарите продават зародиши на лами, за да ги поставите в основата на къщата си. Ла Пас е далеч от идеите за съвременния свят, както са и инките. Той сякаш е спрял някъде през миналия век и забравил да продължи, само модерния транспорт малко е взаимствал.

Латинска Америка - това са строги традиции и сълзи на щастие ... Толкова рядко и толкова искрено. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай