logo

Няма да повярвате какви суеверия имат гърците

Няма да повярвате какви суеверия имат гърците

Те се различават от едното село до другото, а някои звучат нелепо и за самите гърци

Гърция е една от най-посещаваните страни и милиони хора от цял свят се сблъскват с местната култура и обичаи. При по-продължително общуване с гърците чужденците научават за тях неща, които изобщо не са очаквали.

Има толкова много странни и направо откачени суеверия, в които гърците вярват. Разбира се, те се различават от едното село до другото, а някои звучат нелепо и за самите гърци.

Вижте най-странните суеверия у южните ни съседи:

Това райско кътче в Гърция все още е непознато на туристите СНИМКИ

Лошо око

„Мати“ или „лошо око“ е нещо, в което вярват не само гърците, но и повечето балкански народи. Смята се, че някой може да хвърли „лошо око“ на някого от завист или ревност.

Когато се чувствате зле или имате главоболие, се казва, че сте „матиасменос“ или „урочасан“. Добрата новина е, че „магията“ може да бъде развалена от някого, който знае специални ритуали с масло, вода или молитви, съобщава "Грийк Рипортър".

Плюене за късмет

Да плюеш върху някого е начин да го прочистиш от лоша енергия или присъствие. Обикновено става дума по-скоро само за „пу-пу“.

Гърците прилагат плюенето и на сватби. Ако някой похвали роклята на булката, те казва „пу-пу“ три пъти, за да я предпазят от зли сили. Много е вероятно да чуете и „пу-пу“ докато булката върви към олтара.

Кражба на растения

Едва ли сте чували за суеверия, които ви насърчават да крадете. С две думи, ако засадите растение, което не прихваща, това е, защото не сте го откраднали.

Гърците вярват, че растенията и цветята ще пуснат корени, само ако са откраднати. Те ще ви кажат да се върнете при тях по-късно и да си откраднете растение, което сте си харесали. Тяхното растение също е било крадено. Те не могат да ви подарят корен или клон от тяхното растение, защото вярват, че то ще загине.

Хлябът е свещен и има чудодейни сили

Суеверията за хляба са няколко. Често ще видите гръцки баби в селата да правят кръст върху хляба преди да го нарежат. Това се прави, защото гърците вярват, че хлябът е дар от бога и това вярване се корени в Библията.

Много селяни смятат, че хвърлянето на хляб носи лош късмет. Остатъците обикновено се дават на животните.

Много гърци са суеверни по отношение на крайчето на хляба. Смята се, че младите неомъжени жени трябва да го изядат, за да ги харесват бъдещите им свекърви. Момичетата започват да се карат за крайшника още от 5-годишна възраст.

Не подавайте нож

Има специални правила, които трябва да следвате, когато става дума за прибори и особено за ножове. При никакви обстоятелства не подавайте нож на никого. Правилният начин е да го оставите на масата и да оставите другия човек да го вземе. Вярва се, че ако дадете нож на някого, ще се скарате.

Ръсене на сол

Според гръцкия фолклор, солта се използва за отърваване от нежелани гости. Това се прави лесно – просто поръсете малко сол зад въпросния човек. Смята се, че солта има специални сили и ще го накара да си тръгне.

Стар обичай е и да се ръси сол на прага на всяка стая преди да се нанесете в нея, за да изгоните всички зли сили, които може да се намират вътре.

Туристи показаха истината за Гърция в пика на сезона СНИМКИ

Сол, яйца и хляб не излизат от къщата след залез

Ако някой дойде у вас след залез и ви помоли за сол, яйца или хляб, не бива да му давате. Основният принцип е, че тези неща не трябва да напускат къщата по тъмно, защото това ще донесе лош късмет на дома.

Ако искате да дадете на свой гост храна в торбичка за вкъщи, в която под някаква форма има хляб, трябва да я оставите пред вратата преди да е мръкнало, а той може да си я вземе като си тръгне.

Вярва се, че най-често хората с лоши намерения ще ви помолят за някои от тези неща след залез, за да урочасат дома ви.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ΡΑΤΣΟ Σαββας

ΡΑΤΣΟ Σαββας 28.10.2022 15:50

Да това са истински неща за пу пу пу то е на базата на български както го казват заплюй го да не го урчасат но и се казва скордо да изгони дявола както аз казвам за котката си за матито е урчасване на български едни и същи са ритуалите поне със гърция