logo

Откриха ли наистина Ковчега на Ной? Не можете да предположите къде може да се намира

Откриха ли наистина Ковчега на Ной? Не можете да предположите къде може да се намира

Според ново изследване е потънал в Догерланд

Много учени са привлечени от тайните на древните цивилизации. Изследователите прекарват десетилетия в търсене на всякакъв намек за съществуването на нещо мистериозноразлично от измислица. Някои имат късмет и откриват  артефакти, които могат да хвърлят светлина върху най-невероятните тайни в света. Така наскоро беше открито нещо, което доказва съществуването на легендарния Ноев ковчег и неговото сегашно местоположение.


Мистерията на Великобритания 

Съвременният човек знае, че Великобритания е заобиколена от всички страни от океана и по същество е голям остров. Не всички обаче осъзнават, че това не винаги е било така, а родината на Уимбълдън крие повече мистерии, отколкото изглежда на пръв поглед. През далечната 1800 г. рибари, намиращи се в Северно море, винаги забелязвали нещо любопитно. Постоянно  в мрежите им попадали неща, които изобщо не се свързвали с океана. Сред такива обекти особено заслужава да се откроят: 

вкаменелости на лъвове; 
череп на  мамут

Археолозите дават своите обяснения по този въпрос.

Хотелиер разкрива основните тайни, които туристите дори не осъзнават


Обяснения на специалистите 

Учените обясняват, че преди хиляди години Великобритания е била свързана с континента. Ако това днес беше така, тогава хората щяха да могат да се разходят пеша от Лондон до Париж.

Ивицата земя, свързваща Великобритания с континенталната част, се нарича Догерланд, което съответства на името на риболовна лодка, направена в холандски стил. Археолозите във връзка с това откритие излагат няколко хипотези. Може би тази ивица земя е била мястото на съществуване на една от легендарните цивилизации. Повечето експерти обаче са съгласни, че именно там е съществувала самата цивилизация, наречена Атлантида. 

Изгубената Атлантида

Изгубената цивилизация отдавна привлича със своите тайни търсачите на съкровища, както и режисьори на култови филми. Обаче досега никой не е намерил следи от тази легендарна нация. Учените обясняват, че за това има основателна причина. Загадката на легендарната цивилизация датира от 360 г. пр.н.е.  Именно тези дати се появяват в писанията на Платон, който споменава Атлантида в своите писания. Философът пише, че тайнствената земя е известна с това, че има хиляди колесници и футуристични технологии. Тя обаче е била унищожена от силите на боговете преди повече от 9 000 години. Но точно с това имаше проблем.


Философска алегория 

Текстът, в който Платон споменава за Атлантида, е алегория, басня, предназначена да демонстрира високата морална гледна точка на автора. С други думи, възможно е Атлантида да е била измислена. Това обаче не пречи на много водолази да я търсят и да вярват в съществуването й.
Игнатий Донели е американски конгресмен, който през 1860-те години посвещава по-голямата част от времето си на изследване на различни теории без научна основа. Истинската му страст е Атлантида. В резултат на своите изследвания Донели публикува книга, в която твърди, че някога е имало гигантски митичен континент, наречен Атлантида. Но сега той е в дълбокото море. Именно поради публикуването на тази книга сред търсещите древните цивилизации започва истинската атлантидомания. 


Обстойно търсене

Изследователите прекосиха земното кълбо в търсене на забравената цивилизация, но повечето експедиции, както се очакваше, бяха напразни. Въпреки това, някои археолози са открили любопитни неща, чиято загадка не е толкова лесно да се обясни. Неотдавнашна експедиция беше ръководена от Брус Блекбърн, човек без опит в археологията и без участие в науката. Той и неговата група последователи изследваха испански национален парк. Въпреки скептицизма на разследването, опитните археолози бяха обезкуражени от някои находки.

Внимавайте с гидовете в турските хотели - почти сигурно ще пробват да ви изпързалят!

Блекбърн казва, че е намерил доказателства, че на територията на Националния парк в Испания преди време е имало сгради и дори храмове, чието изграждане датира от преди 10 000 години. Бил сигурен, че това е изгубеният град на Атлантида. Но критиците не са толкова сигурни.

 

Изчезване на находките 

Един от тези скептици сравнява скорошните сателитни снимки на района с изображения, направени няколко години по-рано, и забелязва, че всички сгради, открити от Блекбърн, просто са изчезнали. Оказа се, че това изобщо не е археологически обект, а останки от биологично проучване от 2004 г., проведено в парка. Изследователи и всички, които търсят мистериозната Атлантида, бяха съсипани. Но въпреки това скорошното откритие им даде известна надежда, че изгубеният град все още е някъде близо.


Учените започнали внимателно да изучават Догерланд, опитвайки се да намерят доказателства за човешка цивилизация. Тъй като тази територия е била равнинна зона, много хора смятат, че тя би била идеална за установяване на населено място. Оказва се, че са били прави.

Търсенето продължава

Екипът на Гуфни прекарал 11 дни в проучване на Догерланд за признаци на цивилизация, но вместо това намерили нещо специално: на морското дъно имало цяла вкаменена гора. Местоположението на гората подсказва, че в близост може да е имало селища. Учените смятат, че дори и да не бъде открита легендарната Атлантида, е възможно да се открият други тайни, които притежава морето. Може би дори ... отдавна изгубения ковчег, който Ной построил?

Легендата за Ной

Легенди за катастрофални наводнения се срещат в текстове на древни култури по света и имат някои странни прилики. Някой изгражда огромен кораб, има световно наводнение и човек оцелява благодарение на своя ковчег. Според писанията в Библията и Корана Бог заповядва на Ной да построи гигантски ковчег, който да оцелее при ужасяващата буря, наближаваща земята. В същото време му е позволено да вземе със себе си две животни от всеки вид. Но светите текстове не са били първите доказателства за съществуването на Ной.


Историята му е записана векове по-рано в Месопотамия, въпреки че по онова време се е наричала Зиусудра. По-късно се появява в историята на Вавилон под името Гилгамеш. Някои учени интерпретират тази история буквално, докато мнозина смятат, че наводняването може да бъде предизвикано от топенето на вековни ледници. Един изследовател, Робърт Балард, се опита да докаже тази теория през 1989 г. Той предположи, че Ковчегът може да е потънал на дъното на Черно море, след като водите се оттеглили. Но това, което намерил, го удивило дори самия него.


Невероятна находка 

Изследвайки стотици квадратни километри под вода, екипът на Балард откри 7-годишно селище, унищожено от наводнения, но без следи от ковчег. Смята се, че земята близо до планината Арарат е предполагаемото място на библейския Ковчег. Затова през 2004 г., когато бизнесменът Даниел Макгивърн започна да разследва аномалията на планината Арарат, мнозина бяха разочаровани, когато му бе отказан достъп от турското правителство. Друг екип се изкачи на планината Алборз в Иран и откри нещо, което приличаше на огромни, почернели руини. Въпреки че някои смятали, че това може да са останките на Ковчега, други отбелязват, че това е просто находище на минерали. 


Шокиращо откритие 

През 2007 г. една група направи шокиращо откритие, което промени всичко. Когато базираната в Хонг Конг група, наречена Noah's Ark Ministries International (NAMI), тръгна към планината Арарат, те откриха нещо, което хвърля светлина върху тайната на Ковчега. Американски изследователи уж открили големи дървени отделения, заровени в земята. И когато изследвали по-внимателно руините, открили много любопитни неща. Групата тествала материалите, използвайки радиовъглеродни датировки, и било установено, че дървесината е била на възраст около 4800 години - около времето, когато Ной е изграждал ковчега си.

Разкрита ли е тайната? 
Някои учени смятат, че структурата може да е древна светиня. Но дори и тогава дървото трябва да бъде много по-младо по една проста причина: Библията не е написана преди 4800 години. Въпреки че данните не бяха потвърдени, турските власти планираха да се свържат с Организацията на обединените нации с искане за включването й в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

еех,блиц

еех,блиц 13.09.2020 9:33

Вие сте типичния пример за българска журналистика-невежи и кресливи!