logo

Петте най-надежни самолети, на които не е страшно да летите

Петте най-надежни самолети, на които не е страшно да летите

Boeing и Airbus спорят за първенството

Напоследък все по-често чуваме за произшествия - за това говорят по телевизията, пишат във вестници и в интернет. Изглежда, че летенето със самолети е опасно и рисковано. Всъщност това е погрешно схващане. Самолетът е един от най-безопасните видове транспорт. 

Тук ще ви разкажем за 5-те най-безопасни самолета.


1. Boeing 777.
Първото място в списъка на най-надеждните самолети е за Boeing 777. Този модел на Boeing се произвежда от 1995 г. и в момента има 742 самолета в експлоатация.

"Доматени" туристи от Сърбия атакуват Гърция, правят си зимнината там!

За цялото време на експлоатация с този самолет е имало само 6 произшествия, като броят на жертвите е 540 души. Като се вземат предвид броят на полетите, които се извършват от самолети на този модел всеки ден, и общото време на полета, този самолет се счита за един от най-надеждните.

2. Airbus A340.

Друг самолет, който се произвежда от дълго време и има висока степен на надеждност. Airbus A340 се произвежда от 1993 г. и в момента се експлоатират 341 самолета от този модел.

В цялата история на Airbus A340 са се случили само 5 инцидента и всички те са били без човешки жертви.


3. Airbus A330.

Този самолет изпълнява полети на средни и дълги разстояния и е един от най-надеждните в този сегмент. Към днешна дата 577 самолета от този тип са в експлоатация.

Това е Пицунда - занемарената гордост на Абхазия

Експлоатацията на самолета е започнала преди почти 30 години, а първата сериозна катастрофа станала едва през 2009 година. Първият инцидент е станал през 1994 година. Той уби 7 члена на екипажа.


4. Boeing 747.

Огромният двуетажен самолет направи полета си още през 1969г. Сега в експлоатация са 935 самолета от този модел.

За цялото време Boeing 747 има около 3500 жертви. Въпреки това, като се вземе предвид колко време във въздуха прекарват самолетите на този модел и броя на полетите всеки ден, Boeing 747 все още се счита за един от най-безопасните самолети в света.


5. Boeing 737NG.

Boeing 737NG е модернизирана версия на Boeing 737. В момента се експлоатират повече от 2500 самолета от този модел. Този самолет може да се нарече един от най-популярните. Производството на Boeing 737NG започва през 1996 г. и до момента има само 3 самолетни катастрофи, включващи този самолет.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай