logo

Пилот разкрива: Какво се случва със самолета, когато го удари светкавица (ВИДЕО)

Пилот разкрива: Какво се случва със самолета, когато го удари светкавица (ВИДЕО)

Проучванията показват, че около 10% от хората се страхуват от летенето. Ако аерофобията засяга и вас, вероятно много пъти сте си мислели за различните опасности по време на полет. Едно от най-често срещаните опасения е, че самолетът може да бъде поразен от светкавица.

Наистина ли, обаче, това е нещо, което трябва да ви тревожи?

В интервю за “Wales Online” наскоро пилот разкри какво в действителност се случва, ако светкавица удари самолета. Патрик Смит, който работи за американска авиолиния, обясни, че тези ситуации не са толкова редки, колкото си мислите.

Но за щастие, авиолиниите са добре оборудвани, за да се справят, когато има такъв инцидент. В по-голямата част от случаите, пътниците изобщо не са засегнати.

16 места, където са снимани филми, които ще ви накарат да се влюбите в Европа (ГАЛЕРИЯ)

„Използвайки бордови радар и с помощта на авиодиспечерите и другите полети, пилотите избягват гръмотевичните бури така, както корабите избягват айсбергите. Въпреки това понякога има гръмотевични удари, но самолетите са проектирани съобразно това“, посочва Смит.

„Електричеството не минава през салона и не поразява пътниците. То се отвежда извън борда частично чрез малки гръмоотводи в задните краища на крилете и опашката, като в 9 от 10 случая няма и следа от удара“, добавя той.

Пилотът разказва, че последният инцидент, свързан със светкавица, за който е чувал, се е случил преди 50 десетилетия.

„Понякога има поражения, най-вече по електрическата сиситема на самолета. През 1963 година светкавица предизвикала взривяването на крило на полет 707 на Пан Ам. След това федералната авиационна администрация въведе няколко нови предпазни мерки, включително модификации на резервоара за гориво и инсталирането на тези гръмоотводи. Това е било преди 50 години и досега не съм чувал за други инциденти, предизвикани от гръмотевица“, казва Смит.

Ако все още ви е страх от летенето, тези факти могат да ви успокоят:

- 2017 година е обявена за една от най-безопасните за комерсиални полети;

- статистически е по-вероятно да умрете от хранително отравяне (1 на 3 млн.), падане от стълба (1 на 2 млн.) или падане от леглото (1 на 2 млн.);

- ако все още страдате от аерофобия, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се отървете от страховете си;

Четири техники, които ще ви помогнат да се освободите от страха от летене

- някои хора твърдят, че хипнозата или курсовете за летене помагат за намаляването на тези страхове.

 

Коментирай