logo

Принц Филип мразеше да пътува така! Ставаше му зле, когато... ВИДЕО

Принц Филип мразеше да пътува така! Ставаше му зле, когато... ВИДЕО

През годините на кралицата ѝ се е налагало да се придвижва по най-различни начини

Кралица Елизабет II е най-пътуващият монарх, който Великобритания някога е имала. Покрай официалните визити тя е ходила във всички кътчета на света. На доста от тях е придружавана от принц Филип – обичният ѝ съпруг в продължение на 73 години, чиято кончина в петък потопи цялата нация в скръб.

През годините на кралицата ѝ се е налагало да пътува по най-различни начини. Така тя успява кои средства за придвижване са ѝ приятни и кои не.

Има един вид транспорт, който кралицата не може да търпи. А на принц Филип му прилошавало, когато трябвало да ползва конкрето превозно средство.

Как пътува британското кралско семейство – истината ще ви шокира

По време на коронацията си през 1953 г., Елизабет трябва да се придвижи до Уестминстърското абатство в златната държавна каляска. Години по-късно в документален филм на Би Би Си тя ракзрива колко неудобно е било пътуването ѝ, съобщава „Дейли Експрес“.

„Тя е облицована само с кожа, което не е много удобно“, коментира тя.

Дълга над 2 метра и тежаща почти 4 тона, каляската се тегли от 8 коня. Според кралицата, обаче, тя „изобщо не става за пътуване“ и се придвижва с едва 3 км/ч.

Елизабет не е единственият член на кралското семейство с най-нелюбимо транспортно средство.

Авторът на книги за фамилията Робърт Хардман разкрива кое е то за принц Филип. По време на едно пътуване в чужбина той дочул херцога на Единбург да казва, че му е трудно да диша докато е във влак.

През 1952 г., преди Елизабет да се качи на трона, тя и Фили ппътуват до Канада на кралска обиколка, голямо част от която става с влак.

„Това беше една много амбициозна обиколка, която трябваше да отведе кралската двойка из цяла Канада и след това да я върне обратно“, пише Хардман в книгата си „Кралица на света“.

„Голяма част от пътуването ставаше със специалния кралски влак, боядисан в любимото „морско зелено“ на принцесата (Елизабет) със зелена дамаска и завеси от тафта и светлокафяв мокет“, добавя той.

Плюшеният интериор очевидно не се отразявал много добре на Филип. „Беше плътно покрит и добре изолиран срещу все по-лошото време, но херцогът го смяташе за леко клаустрофобично“, казва авторът.

Вижте отвътре луксозната вила на Уилям и Кейт – с изумителни гледки и за много пари ВИДЕО

„Чувствам се като поширано яйце. Просто не мога да дишам във влаковете“, обявил Филип на слизане във Ванкувър.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Lakomiq

Lakomiq 13.04.2021 15:59

Кой го интересува