logo

Разкриха най-често срещаните схеми за измами на Airbnb

Разкриха най-често срещаните схеми за измами на Airbnb

На сайта може да се появят реклами за несъществуващи жилища

Airbnb е платформа, известна по цял свят. Много хора й се доверяват. 

Разбира се, понякога измамниците се възползват от популярността й и прилагат схемите си именно там.

Пътници изживяха невиждан кошмар на летище София

Един от най-често срещаните начини да подмамите гостите с услугата за резервация на настаняване на Airbnb е да помолите наемодателя да извърши предплащане чрез друг сайт. Това разказа експертът Амер Оваида от международната компания ESET, която се занимава с решения в областта на компютърната сигурност. 

Така според специалиста всички действия, свързани с резервация на квартира, трябва да се извършват само чрез официалния уебсайт на услугата. „Не забравяйте, че понякога може да се наложи да заплатите допълнителни такси лично, например курортна такса или местен данък за местоживеене, но в повечето случаи потребителите плащат цялата цена при резервация“, каза разработчикът.

Освен това експертът посъветва внимателно да проверите рекламните писма от Airbnb и добави, че измамниците са наясно как да привлекат клиенти. „Следователно не е изненадващо, че те се опитват да подмамят жертвите да предадат техните идентификационни данни и лична информация с помощта на фишинг кампании“, обясни Овайда.

Гнус: Туристка отседна в карантинен хотел и преживя най-големия си кошмар

Той припомни също, че на сайта може да се появят реклами за несъществуващи жилища. Обикновено изглеждат „твърде привлекателни“, за да са истина, смята говорителят на ESET. „Сравнете цените за къщи с подобен размер в посочената зона. Моля, потърсете изображения, които може да са откраднати от друг уебсайт. Докладвайте за подозренията си пред Airbnb“, препоръча той.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай