logo

Румъния откри летище за чудо и приказ

Румъния откри летище за чудо и приказ

Проектът е на стойност около 70 милиона евро, а пистата е с дължина 2820 метра и ширина 45 метра

Международното летище Брашов-Гимбав в централна Румъния беше открито в края на миналата седмица, а първият самолет с пътници, който кацна на пистата, беше на националната авиокомпания ТАРОМ.

На церемонията по откриването на летището присъстваха председателят на Сената Николае Чука, председателят на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя, предложен за министър на развитието в новото правителство, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и други официални лица. 

Летището е изключително модерно и е единственото в Югоизточна Европа, в което трафикът се наблюдава и контролира чрез виртуална контролна кула, отбелязва "Аджерпрес".

Официално: Тръгва нов полет от летище Пловдив"Днес заедно преживяваме момент на удовлетворение и голяма радост: след много десетилетия на очакване първият самолет кацна на летище Брашов. Едно модерно летище, което ние, окръжната администрация, построихме от нулата. Не се страхувам да кажа, че това е историческо събитие за нашия окръг, а защо не и за Румъния“, написа на страницата си във Фейсбук Адриан Вещя.

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази увереност, че международното летище в Брашов ще има трафик, който ще го превърне в печелившо начинание.

"Това е 13-тото летище, администрирано от окръжен съвет. Уверен съм, че това е късметлийски номер и съм убеден, че летище Брашов в следващите години ще бъде летище с трафик, който ще го отведе в сферата на рентабилността. Защото знам с какво се сблъскват другите летища, администрирани от местните власти, и колко се стараят да осигурят трафик, така че да излязат на печалба. Летищата нямат политически цвят, както нямат и магистралите, нито останалите видове транспорт“, изтъкна Гриндяну на церемонията.Полет на авиокомпанията ТАРОМ, на борда на който се намираха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8.10 часа на новото летище, маркирайки официалното му откриване. Самолетът беше пилотиран от Каталин Прунариу, син на румънския космонавт Думитру-Дорин Прунариу, отбелязва Аджерпрес.

Служител на летище се обърка и нареди на жена да се съблече публичноТова е първото летище, построено в Румъния през последните 50 години, се посочва в официалния сайт на международното летище Брашов-Гимбав. Аерогарата се намира в градчето Гимбав, на около 12 километра от Брашов. Проектът е на стойност около 70 милиона евро, а пистата е с дължина 2820 метра и ширина 45 метра.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 23.06.2023 10:45

Големият късмет на румънците е,че крал им стана представител на Великобритания.А ние взехме за цар един кобурготски боклук и загубихме половината си земи.А Румъния си присвой половината Унгария!