logo

Саквала Чакрая - древната карта, разкриваща тайните на вселената

Саквала Чакрая - древната карта, разкриваща тайните на вселената

Учените не могат да определят дори кога е създадена тя, нито нейното предназначение

Свещеният град Анурадхапура в Шри Ланка е място, което трудно бихме свързали с истории за НЛО и извънземни случки. Известно сред местните като Раджарата (Земя на царе), това е място, обявено за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Тук е основано първото царство на острова (през 377 г. пр. Хр.) и това е сърцето на будистката култура в Шри Ланка. Днес то е едно от най-посещаваните места в страната, привличащо поклонници със своите древни будистки храмове и и гигантски куполни ступи.

Но в този свещен град се крие нещо много по-интересно. В Ранмасу Уяна (Парк Златна рибка), на площ от 40 акра се намира древен градски парк, обграден от три будистки храма. Точно тук се намира рисунка, за която се твърди, че е карта, която ще отключи тайните на Вселената, съобщава Би Би Си.

С диаметър 1,8 м Саквала Чакрая (което се превежда като „вселенски кръг“ на синхалски) е плитко издълбана в скална повъркност сред защитените руини на парка. Предната фасада може да се види само от нивото на земята.

Този град в Южна Америка се е появил преди около 5000 години и всички се питат дали не е построен от извънземни

Всъщност в равната скала са издълбани четири седалки, които са идеални места за наблюдение на района. И картата и седалките са с мистертиозен произход и озадачават историци, археолози и учени повече от век.

Те не могат да определят дори кога е създадена картата, нито нейното предназначение, тъй като тя не се споменава в никой от историческите записи, грижливо пазени от будистките монаси.

И докато твърде малко се знае за картата и нейната цел, изображението е несравнимо с нищо друго от периода Анурадхапура (3-10 век сл. Хр.). В центъра се намират 7 концентрични кръга, разделени от успоредни вертикални и хоризонтални линии. В правоъгълните часто има малки пресичащи се кръгове.

За неопитното око фигурите напомнят на чадъри или лък със стрели, хвърчило, вълнообразни линии и цилиндрични форми. Има външен кръг, изобразяващ морски животни – риби, костенурки и морски кончета.

За разлика от други рисунки от този период, картата е без религиозен контекст и това я лишава от всякакво обяснение за нейното предназначение.

Това става повод за редица спекулации. Преди ерата на интернет изображението привлича малко внимание в Шри Ланка. Счита се, че е оцеляла тук, скрита на ръба на голям камък след падането на царството Анурадхапура. Незабележима в сравнение с впечатляващите неща наоколо като две езера-близнаци и павилиони за къпане, за които се смята, че са били ползвани от царе.

Ранмасу Уяна била древна градина на удоволствията, в която се намират останките на басейни за къпане.

Ако извънземни са пристигали на Земята тук, не биха могли да изберат по-добро място – свещени земи на храмове, прикрити зад гъса тропическа джунгла, които са почти необитаеми и защитени от властите.

„Тази древна „карта на света“, вероятно най-старата съществуваща, е от изключителен интерес. Нейното присъствие свидетелства за античността на астрономическото познание, което все още се пази в някои будистки манастири в Цейлон“, смята британецът Бел в доклада си до губернатора на Цейлон от 1911 г.

И докато учените спорят за предназначението на картата, социалните мрежи се пълнят с уникални снимки от мястото, което става притегателно за търсачите на мистерии и приключения. Наблюдателни трюуристи забелязват сходства между картата в Анурадхапура и други места в други страни по света, за които се смята, че са звездни портали – древни „врати“, през които хората влизали във Вселената. Тяхната теория е, че рисунката съдържа таен код за отключване на портала.

Теоретиците на конспирацията са забелязали, че звездният портал в Анурадхапура има форми и символи, подобни на тези в Абу Гураб в Египет и Ла Пуерта де Хаю Марка в Перу. Най-поразителната прилика е, както твърдят, близостта до вода. Всички тези обекти са близо до вода, което според запознати с темата, позволявало на извънземните да правят злато от водата на Земята.

Тези теории се подхранват допълнително от близостта на картата до планината Данигала, която е наричана Извънземната планина, в близост до свещения град Полоннарува. Данигала, която се намира дълбоко в джунглата и е популярна сред планинарите, има уникална кгръгла фирма и напълно плосък връх. Според някои някога тя е била ползвана за кацане на НЛО. Местните хора вярват, че Извънземната планина привлича повече падащи звезди и гръмотевици от където и да било другаде.

 

Според проф. Радж Сомадева, преподавател в Университета в Келания, по-логичното заключение е, че това е ранна карта на света. „Поне от 250 г. пр. Хр. обитателите на Шри Ланка имат ясна представа за обектите в небето и космоса“, казва той.

 

Според Шерийн Алмендра от Университета в Моратува, обаче, нещата са по-различни. „Мисля, че Саквала Чакрая е план за сложен проект, подобен на огромните ступи, които са строени по това време. Склонна съм да мисля, че това е план за Сигирия“, казва тя.

 

Сигирия е една от древните забележителности на Шри Ланка, придобила популярност наскоро. Тя представлява скална крепост от 5 в. пр. Хр., която имала течаща вода, поддържани градини и много жилища. Намира се на половината път от Анурадхапура до Културния триъгълник на Шри Ланка – Анурадхапура, Полоннарува и Канди.

Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята ВИДЕО

 

Изглежда, че мистериозният звезден портал на Шри Ланка ще си остане обгърнат в тайнственост, тъй като значението и предназначението му са изгубени завинаги. Но поне благодарение на ентусиазма и силата на социалните медии, картата най-накрая излиза от сянката на Анурадхапура се превръща в атракция сама по себе си.

Коментирай

FutureHealth

FutureHealth 08.06.2021 8:22

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/