logo

Сексът не е най-странната причина за туристическо пътуване – има много по-откачени

Сексът не е най-странната причина за туристическо пътуване – има много по-откачени

Както при всяка човешка дейност, културното влияние върху туризма е безспорно. Важността му от икономическа гледна точка, обаче, не може да бъде оспорена. Индустрията печели над трилион долара годишно в световен мащаб и е сектор, който има огромни възможности за разшираяване и заетост. Но какво се случва, когато туризмът премине отвъд обичайното и започне да се прави според уникалните вкусове и прищевки на хората?

Някои от най-странните видове туризъм, това се случва. От ергенски партита до космически туризъм – предлагаме ви някои от най-ексцентричните видове туризъм, които може да искате да опитате. С изключение на номер 1. Наистина се надяваме, че не искате да пробвате номер 1.

11. Пиянски туризъм

Терминът “booze cruise” (пиянски круиз) се използва на английски за пътуванията, които много британски туристи предприели в края на 80-те и началото на 90-те години от Великобритания към Франция и Белгия с единственото намерение да се възползват от ниските цени на алкохола и цигарите.

10. Гей туризъм

Гей туризмът или ЛГБТ туризмът е популярна ниша в сектора, насочена към хората с различна сексуална ориентация. Предлагат се места за почивка, където те няма да бъдат дискриминирани. В днешно време има много дейности за тази общност, включотелно и паради на много места по света, където те могат да се съберат и да празнуват заедно. Три от най-популярните градове за това са Берлин, Амстердам и Сан Франциско.

9. Енотуризъм (Винен туризъм)

Да не се бърка с пиянския туризъм, тъй като представлява много по-класна ниша, включваща всичко, свързано с изкуството и историята на виното, а не само консумацията му в големи количества. Енотуризмът обикновено включва посещения на винарни, помирисване и опитване на вина, разходки сред лозята и активно участие в гроздобера.

8. Туризъм за ергенски партита

Същото като традиционното ергенско парти – когато мъжът иска една последна дива нощ преди да се ожени и да се кротне. Само че в чужбина. Туроператорите са станали доста изобретателни в тази насока.

7. Космически туризъм

Това е пътуването в космоса за отдих или по работа, което реално е възможно да се случи само на ужасно богати хора на този етап. Определено не е за бедни хора и такива, които страдат от клаустрофобия.

6. Наркотуризъм

Във всяка държава има наркотици, но не във всяка те са евтини и лесно достъпни. Така например, ако грам кокаин в Австралия се продава за 300 долара, в Колумбия той е между 7 и 15 долара, а пласьорите могат да се открият на всеки ъгъл. Наркотуризмът е добре развит и в Холандия, където пък легално може да се купи грам марихуана за около 10 евро.

5. Бедствен туризъм

Терминът стана широко популятен, след като ураганът Катрина удари град Ню Орлиънс в САЩ. Някои от местните намериха начин да изкарат пари от едно от най-ужасните бедствия, поразявали страната. Те организират обиколки с автобус из най-тежко пострадалите квартали, някои от които са напълно унищожени.

4. Атомен туризъм

Хората, които избират този вид туризъм, посещават места, разрушени от атомни оръжия. Една от най-изкусителните дестинации е Ню Мексико, където е направен първият в света ядрен опит. Точното място на взривяването на бомбата „Тринити“ може да бъде посетено само два пъти на година. Други популярни дестинации са Хирошима и Чернобил.

3. Секс туризъм

Пътешествениците, които избират този вид туризъм, търсят само и единствено секс. Най-вече тези авантюристи са от Китай, Япония, Корея и Тайван. Популярни дестинации са Камбоджа, Тайланд, Филипините, Бангладеш, Ямайка и Доминиканската Република. В Тайланд секс туризмът представлява 12% от брутния вътрешен продукт.

2. Туризъм за почитатели на гробища

Целта на тези туристи е да посещават гробища, но най-вече на популярни личности. Една от най-популярните дестинации е гроба на Джим Морисън, където посетителите често оставят полуизпушен джойнт. Друг известен гроб е този на Оскър Уайлд. Там жени традиционно оставят писма или салфетки с отпечатък от червило.

1. Туризъм с цел самоубийство

Този вид туризъм се практикува в Швейцария. Звучи жестоко, но в тази държава има хора, които са като помощници на туристите, които искат да сложат край на живота си. Най-голям е броят на туристите от Германия, а след тях се нареждат британците, които са били 300 през август 2015.

Коментирай