Спорът е решен! Ето кое е по-изгодно - Airbnb или хотел

Спорът е решен! Ето кое е по-изгодно - Airbnb или хотел

За добро или за лошо, функциите като самостоятелното настаняване правят така, че домакините и гостите може и никога да не се срещнат

Доскоро един от най-добрите съвети за спестяване на пари при пътуване беше резервирането на нощувка през платформата на Airbnb. Почти винаги тя излизаше много по-евтино, отколкото в хотелите, а и в повечето случаи комуникацията с домакините на апартаментите под наем беше част от приятните преживявания по време на ваканцията.

В наши дни престоят в Airbnb рядко излиза много по-евтин и още по-рядко включва запомнящи се приятелства с домакините. За добро или за лошо, функциите като самостоятелното настаняване правят така, че домакините и гостите може и никога да не се срещнат. Междувременно много от обявите в платформата се управляват не от директните собственици, а от фирми за управление на корпоративни имоти, пише Euronews.

Как стои въпросът с цената? Анализ от юни 2022 г. на американската компания за лични финанси NerdWallet разглежда 1000 резервации в Airbnb в САЩ за 2022 г. или 2023 г. Въпреки че няма начин да се сравнят директно разходите, тъй като всеки имот в Airbnb е различен, някои ключови индикатори дават известна представа кога Airbnb е по-добра или по-лоша оферта в сравнение с хотел.

В някои случаи наемите в Airbnb все още са сравнитено ниски в сравнение с цените на хотелските нощувки, а в други може да са дори по-скъпи.

За кратки престои Airbnb рядко е добра сделка поради две причини - отстъпките и такси за почистване.

Икономиите стават по-големи с увеличаване на дължината на престоя. Цената на нощувка за среден престой от седем нощувки в Airbnb (213 долара) е с 32% по-евтина от тази за една нощувка (314 долара), според анализа на NerdWallet.

"Курортът на милиардерите" не е Малдивите, а крайбрежието на тази африканска държава СНИМКИ

По-дългите престои са по-евтини заради отстъпките, които се предлагат при резервация за повече дни. Домакините предлагат тези стимули, защото биха предпочели да имат по-малко резервации за управление и осигуряване на заетост.

Друга причина са таксите за почистване. Въпреки че не всички обяви ги включват, средната такса за почистване е 75 долара, според NerdWallet. Тъй като това е еднократна такса, дневната цена се намалява при по-дълъг престой. Такса за почистване от 75 долара е по-важна за престой с една нощ в сравнение с триседмичен престой, където ще възлиза само на около 3.50 долара на ден.

Тъй като хотелите обикновено нямат такси за почистване, пътуващите, които остават за една или две нощувки, може да предпочетат престоя в хотел, ако таксите за почистване на Airbnb са твърде високи.

За соло пътешествениците и двойките наемите вAirbnb обикновено са по-скъпи, въпреки че проучването на NerdWallet разглежда само имотите, които се отдават изцяло. Така че хората, които споделят стая или дом, биха могли да спестят пари.

NerdWallet сравнява цената на човек за Airbnb с максимален капацитет от двама възрастни срещу хотелска стая в същия град. Освен това проучването съпоставя цената на имот в Airbnb с максимален капацитет от шест души с цената за резервиране на три хотелски стаи (приемайки, че има по двама възрастни в стая).

Така апартамент или къща в Airbnb за шестима (60 долара на стая) са средно с 33% по-евтини от резервирането на три хотелски стаи. Но осреднено хотел (89 долара) е с 29% по-евтин от резервацията на Airbnb за двама (125 долара).

Залдапа - църквата от стъкло в Добрич, която ще ви омагьоса с мистичната си красота

Разбира се, ситуацията на всеки пътник е уникална и в едно пътуване влизат и други разходи, освен цената на нощувката. Транспортът е ключов фактор - таксите за паркиране, безплатните летищни трансфери и близостта до обществен транспорт или атракции могат да повлияят на общата цена на престоя.

Имотите в Airbnb често предлагат помощни средства, спестяващи разходи, като перални и кухни, докато хотелите може да предлагат точки за лоялност, безплатна закуска, достъп до басейн и безплатни дейности, които могат да ви спестят плащане за развлечения навън.

Има и други услуги, които трябва да имате предвид. В Airbnb може да срещнете истински домакин, който може да сподели вътрешни съвети, или може изобщо да не общувате с какъвто и да е персонал. Ако предпочитате да говорите с човек, или просто се нуждаете от лична помощ за каквото и да било - от получаване на указания до помощ за почистване на бъркотия, хотелът може да се окаже по-сигурен залог.

Като се имат предвид всички променливостта, не е възможно да се изкаже категорично твърдение, че резервациите през Airbnb са по-добри или по-лоши от хотелите. И тъй като все повече хотели намаляват обема и честотата на обслужването по стаите поради недостиг на персонал, предимствата на Airbnb става все по-ясно изразени.

Но въпреки това, ако резервирате пътуване през 2022 г. с предположението, че наем на имот от Airbnb винаги излиза по-евтино, ще трябва да преразгледайте стратегията си, съветват още от Nerd Wallet. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ 18.09.2022 10:43

БРАВО