logo

Тези СНИМКИ на световни забележителности са невъзможни за постване в Инстаграм

Тези СНИМКИ на световни забележителности са невъзможни за постване в Инстаграм

Въпреки всички забрани, някои туристи все пак успяват да си „откраднат“ снимка

Ослепителните светлини на Айфеловата кула, Гранд Каньон с фантастичните си гледки, Сикстинската капела с творбите на Микеланджело – струва ни се, че тези и много други световно забележнителности са просто създадени за възхищение и снимане.

И докато за първото няма проблем, то второто понякога може да се окаже доста трудно.

Мнозина не могат и да си представят, че някои от най-сниманите места по света всъщност са забранени за снимки. В някои случаи тази възможност е само ограничена, но в други изобщо не можете да си донесете камерата в близост до съответната туристическа атракция.

Показваме ви 10 такива места, подбрани от Bright Side, които няма да можете да изтипосате на профилите си в социалните мрежи.

Заради тези пет неща в багажа може да лежите в затвора

Дворецът на слънцето Къмсусан

Дворецът на слънцето Къмсусан е сграда, която служи като мавзолей на Ким Ир-сен – основателя на КНДР, и на сина му Ким Чен-ир. Никак не е лесно да се влезе вътре.

Чужденците могат да получат разрешение д влязат само по време на официална обиколка, организирана от властите. Малцината, които успяват да влязат, трябва да следван няколко стриктни правила.

Например, правенето на снимки или клипове, пушенето и говоренето са забранени във всяка част на мавзолея. Освен това всички посетители рябва да минат през специална машина, която издухва всичкия прах, който може да са донесли със себе си.

Айфеловата кула

Айфеловата кула е едно от най-сниманите места в целия свят. Само че има определени ограничения. Проблемът е, че осветяването ѝ през нощта е вид изкуство и се защитава от законите за авторското право. Така че, ако не знаете, всъщост е забранено да споделяте снимки на кулата без писмено съгласие. Но ако сте непрофесионален фотограф и правите снимки само за лична употреба, не ви трябва разрешение.

Замъкът Нойшванщайн

Не е никак лесно да се фотографира този романтичен замък в Германия. Заради правилата за безопасност можете да разгледате замъка само по време на 35-минутна обиколка с водач и да правите снимки и клипове вътре е забранено. Освен това не можете да влезете с бебешка количка или с раница.

Гранд Каньон

Един от най-дълбоките каньони в света се посещава от 4 млн. души годишно. Туристите често ходят до специална платформа за наблюдение, за да се насладят на фантастични гледки от стъклен мост. Там е мястото, където не можете да снимате. На туристите им е забранено да носят фотоапарати. Освен това трябва да носите специални покривала за обувките, за да не надраскате стъклото.

Тадж Махал

Едно от съвременните чудеса на света може да бъде снимано до безкрай, но само отвън. Вътре снимките са забранени. Също така не можете да ядете, да вдигате шим или да пушите в Тадж Махал, а телефонът ви трябва да бъде изключен или поставен на безшумен режим.

Сикстинската капела

Някогашната църква е превърната в музей и сега е един забележителен паметник на Ренесанса. Не е изненада, че привлича хиляди туристи и че те не могат да снимат какво има вътре. Забранено е да се правят фотографии и клипове, а и трябва да пазите тишина в Сикстинката капела.

Уестминстърското абатство

Снимките са забранени вътре. Счита се, че снимащите пречат на другите хора да се насладят на уникалната красота и история на абатството. Освен това фотографирането може да развали светата атмосфера на сградата, която е преди всичко действаща църква. Това, което можете да правите, е да свалите снимките от сайта, но само за лична употреба.

Мавзолеят на Ленин

В наши дни Мавзолеят на Ленин не е толкова популярен сред туристите, колкото преди. Но тези, които влизат вътре, не могат да снимат Ленин. Между другото, лабораторията, която се занимава със запазването на тялото на Ленин, е работила и по балсамирането на телата на няколко други известни политици от други държави.

Национален парк Улуру Ката Чута

Правенето на снимки в този национален парк на Австралия невинаги е позволено. Трябва ви специално разрешение да снимате с комерсиална цел, включително и за постове в социалните мрежи. Но дори и когато просто искате да направите снимка за лични цели, не забравяйте, че някои места не трябва да се снимат, защото се смятат за свещени. Дори рисуването им е строго забранено.

Някои казина в Лас Вегас

Правенето на снимки в някои казина на Лас Вегас е забранено от съображения за сигурност – за да се избегнат възможни обири и да се предпазят клиентите от излагане на личния им живот.

Защо не трябва в хотелите да си оправяте леглото и да оставяте включен телевизора

В миналото е било забранено хората да правят снимки в почти всички казина на града, но с времето ограниченията в някои от тях са премахнати.

Въпреки всички забрани, някои туристи все пак успяват да си „откраднат“ снимка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай