logo

Това е мечтата на всеки турист по света и може дори да ви е по джоба

Това е мечтата на всеки турист по света и може дори да ви е по джоба

Най-малкият стартов разход е 10 000 долара, но е важно да знаете какво точно искате да видите

През последните години вече не е проблем да пътувате евтино и сами да планираме пътуванията си. Да кажем за седмица, за две.

Ами пътуването за една година? И така, този текст е посветен на всички смели мъже и жени с жажда да видят целия свят!

Колко струва да обиколим света?

По-долу изброяваме факторите, които най-много влияят върху цената на пътуването:

1. Кога ще потиглите - сезонът, през който планирате да тръгнете, е от най-голямо значение. Цените в някои страни могат да варират значително в различните периоди на годината.

2. Къде отивате - цените в различни части на света също могат да варират значително.

Например САЩ, Австралия и Япония ще ви струват повече. Индия, Югоизточна Азия и Централна Америка ще бъдат значително по-евтини.

Не правете тези 12 грешки преди полет и ще си спестите много драми

3. Какво ще правите? Цената на цялото пътуване по света също зависи от това колко места ще посетите и каква развлекателна програма искате да планирате.

4. Настаняване - хостели, хотели, къщи за гости, наем на апартаменти. Всяка от тези опции оказва силно влияние върху бюджета ви.

5. Храна - смятате ли да ядете в кафенета, ресторанти, да купувате всичко в супермаркети или да ядете в местни къщи на будистки монаси?

Какво е включено в цената на пътуването по света?

Всъщност няма много неща, които отчитат целия бюджет, така че изчисляването на цялата сума ще бъде по-лесно, отколкото изглежда:

1. Полети - Средната цена на уебсайта AirTrek обикновено е между 2500 и 3500 долара на човек, включително данъци. Интересното е, че за 20 години тази сума не се е променила.

2. Настаняване - всичко зависи от вашите предпочитания. Цените могат да варират от общежития в хостели до луксозни хотели.

Идеален вариант би бил да намерите средно ниво и нещо между 20 - 40 долара на вечер.

Особено, ако възнамерявате да прекарате по-голямата част от пътуването в източните страни, нощуването в хотел може да бъде много по-евтино.

3. Храна / напитки - планирайте $ 1 - $ 5 в страни с ниски разходи и $ 5 - $ 20 на човек в скъпи.

4. Развлекателна програма - много е трудно да разпределите точната сума тук, тъй като цените могат да варират от 5 до 200 долара в зависимост от вашите предпочитания.

5. Местен транспорт - автобуси, трамваи, таксита, рикши, тук-тук. Дори такива на пръв поглед малки разходи си струва да се обмислят.

6. Данъци - в някои страни има данък при заминаване. Като пример можете да вземете Перу, където преди да използвате местните полети, данъкът в размер на 5 долара е задължителен, да не говорим за международните, където данъкът ще бъде 31 долара.

Общо годишното пътуване в цял свят може да ви струва от $ 18 000 -30000 $, също е напълно възможно да тръгнете с 10 000 $. Но най-добре е да разчитате на 50 долара на ден.

Ваксинациите задължителни ли са?

Този въпрос се отнася за екстремни пътници, които предпочитат джунглата в Северен Тайланд пред туристическа почивка в Сингапур например. Така че, ако решите този вид пътуване, винаги е добра идея да се застраховате.

Как да планирате маршрут?

На първо място, изборът на маршрут ще зависи от сумата, която сте готови да похарчите.

Например, ако планирате да летите от Лондон и искате да видите всички брегове на САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Югоизточна Азия, както и цяла Азия, полетът ви ще бъде доста скъп.

В този случай най-доброто решение би било да летите от Нова Зеландия и това ще ви струва много по-евтино.

Най-дългата туристическа пътека - 24 000 км! Ако ви стиска...

Можете да планирате пътуването си по целия свят, както и да видите цената на билетите в Around the World Trip Planner.

Колко дълго ще е пътуването по света?

Можете да планирате пътуването си както за 2-3 месеца, така и за всички 12. Разбира се, колкото по-дълго искате да останете, толкова по-гъвкав ще бъде вашият маршрут.

Най-важното е внимателно да планирате всичко и разбира се да не се страхувате да отидете на среща с приключения!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай