logo

Това е най-страшната пещера в България

Това е най-страшната пещера в България

Пещера „Стълбица” е сред най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато, Северна България. Тя е подземна пещера, входът и е с размери 5-7 метра, като той слиза вертикално надолу.

Наречена е Стълбица заради стъпаловидното ѝ разположение в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се слизало до пещерната зала. Сега достъпът до пещерната зала е по стабилна метална стълба с перила.

Това е най-голямата пещера в света: Има собствена тропическа гора, плаж...

Пещерата е образувана в долнокредитни варовици с аптска възраст. Има едно достъпно разклонение с дължина 145 м и денивилация 4 м и едно затрупано разклонение.

След входа следва 7,5 м вертикален кладенец, достигащ на върха на полуконичен гравитационен блокаж. Залата е полукръгла с диаметър 62 м. В пещера "Стълбица" могат да се видят куполни сталагмити и синтрови езера.

 За разлика от много други пещери, ако решите да я посетите, тя се намира на землище, а не хоризонтален отвор в планина. За да влезете в нея, трябва да се спуснете надолу в отвор в земята по метална стълба. След като слезете в пещерата, няма никаква светлина, освен тази която влиза от входа. Навътре можете да видите много малка част, като трябва да носите силни фенери.

До пещерата се стига като се тръгне от центъра на село Кърпачево (от читалище "Христо Кърпачев") на запад по асфалтовата улица (има табелка), която води до първия разклон в края на селото. Продължава се наляво през полето по черен път.

На следващия разклон се кара отново по левия път (има табелка). Скоро следва нов разклон, на който се завива надясно по тревния път. Входът на пещера Стълбицата е на стотина метра.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 29.10.2023 11:39

А къде е най голямата пещера,със собствена гора и плаж?

ntytdvjmudb

ntytdvjmudb 29.10.2023 14:32

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена----->> https://e.vg/mono

ВикаКо

ВикаКо 29.10.2023 20:22

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ----- https://lmy.de/keto