logo

Това е най-студената столица в света

Това е най-студената столица в света

Електричеството в Улан Батор става безплатно, за да не горят въглища

Улан Батор в Монголия е най-студената столица на Земята. Ето някои интересни факти за този град. На това място през зимата температурата може да достигне –40 ° C, а през лятото + 40 ° C.

В Улан Батор живеят около един милион и половина души. Градът се намира на платото Тул, на надморска височина от 1300 метра.

10 факта за една от най-тайнствените страни в света – Туркменистан

В столицата на Монголия има квартали, в които хората живеят без отопление, вода и електричество. Те избират начин на живот, близък до предците си. Много юрти и частни къщи се отопляват с въглища и поради това през зимата смогът постоянно виси над Улан Батор.

Властите възнамеряват да въведат закон, който предвижда собствениците на юрти от девет вечерта да се снабдяват с електричество безплатно.


Интересно е, че една от първите построени сгради тук е будистки манастир. До началото на 20 век в Монголия е имало около 700 такива. Повече от 100 хиляди монаси са живели в манастири. Това е една трета от общия брой на монголските мъже.

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония


Много туристи идват в този град, за да видят най-голямата в света конна статуя в чест на Чингис Хан. Височината й без пиедестала е 40 метра. Горе има наблюдателна площадка, а вътре е поместен музей.
Второто място в тройката на най-студените столици на света е заето от столицата на Казахстан - Астана. На трето място е столицата на Исландия - Рейкявик.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай