logo

Тук не пият лекарства, хранят се здравословно и живеят спокойно - селото с най-много столетници в света

Тук не пият лекарства, хранят се здравословно и живеят спокойно - селото с най-много столетници в света

Учените също ще се опитат да направят свои изводи за дълголетието на това необикновено място

Пердаздефогу изглежда като всяко друго село в Сардиния. Има предроманска църква, централен площад и очарователни малки магазинчета.

Нищо особено поразително, може да се каже, докато не разберете, че там живеят повече столетници на глава от населението, отколкото където и да е другаде по света.

Радиация ли!? Край Чернобил е пълно със столетници!

Дори един от площадите се казва Piazza Longevità - Площад на дълголетието. Сега в селото има девет столетници от 1780 жители, което е признато за рекорд в книгата на Гинес. 

 


Най-младата столетница в Пердаздефогу е Анунциата Стори, която отпразнува своя трицифрен рожден ден през август. Тя се описва като „здрава като риба“. Жизнена и весела, Анунциата не приема никакви лекарства и готви минестроне с домашно фрегулами - сардинско тесто.


Храната ли е тайната на дълголетието на местните? Пиетро Мереу, режисьор на документалния филм „Клубът на столетниците“, казва, че хората в източната част на Сардиния са имали труден живот, но с много по-малко стрес, отколкото днес. Те следват ритъма на природата, вместо постоянно да се тревожат за мобилни телефони или електронна поща.

 


Антонио Брунду потвърждава, че земеделието винаги е било основният поминък тук: "Хората винаги са работили на чист въздух" казва Брунду, който на 104 години е най-възрастният в селото.

Кожата му все още е опъната и леко загоряла и само липсващите предни зъби показват възрастта му.

 


Салваторе Мура, историк и общински съветник, казва, че няколко фактора могат да обяснят дълголетието на местните жители. Единият е генетиката. Освен това те ядат храна, която е отгледана „на разстояние нула метра“, т.е. в техните градини.

Обществото също е важно. "До последния ден те са заобиколени от членове на семейството. И това ги прави физически и психически здрави", казва Салваторе.


Селото празнува стотния рожден ден на всички заедно. Тази година няма да има повече, но следващата може да има.

Любим италиански курорт дава 15 000$, за да заживеете там, но при едно условие

Сервитьорът Масимо, който обслужва гостите на централния площад Piazza Europa, твърди, че дългият живот се дължи „простият начин на живот в Сардиния“. „Тук не пият лекарства, хранят се здравословно и живеят спокойно“.

Учените също ще се опитат да направят свои изводи за дълголетието на Сардиния. Университетът в Сасари планира да вземе 13 000 ДНК проби от провинция Олигастре, съобщи "Анса" наскоро.

"Надяваме се да покажем, че хората в Сардиния живеят добре, а също така би било начин да "рекламираме" нашия регион" каза заместник-ректорът Гавино Мариоти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ттт

ттт 26.11.2022 17:32

На гръцкия остров Икария столетниците вероятно са по-много.