Внимание: Има нови правила за ходене по голяма нужда на Еверест

Внимание: Има нови правила за ходене по голяма нужда на Еверест

Те се въвеждат от общинските власти и се очаква да са в сила през пролетта, когато започва сезонът за изчакване на най-високия връх на света

Хората, които изкачват връх Еверест, вече ще трябва да се съобразяват с ново правило за поддържане на хигиената на най-високата точка на света.

Те ще са длъжни да носят изпражненията си в торбички до Базовия лагер, вместо да ги оставят на място, съобщи "Би Би Си".

"Планините ни започнаха да смърдят", обяснява Мингма Шерпа, председател на община Пасанг Лхаму, която обхваща голяма част от района на Еверест.

Новите правила се въвеждат от общинските власти и се очаква да са в сила през пролетта, когато започва сезонът за изчакване на най-високия връх на света.

Проблемът с изпражненията в района на Еверест е от години. Заради екстремно ниските температури, те не могат да се разграждат напълно, на места се виждат и дори има случаи на разболели се катерачи.

Ръстът на комерсиалните експедиции и масовото използване на допълнителен кислород, което удължава аклиматизационния престой в най-високото, допълнително усложняват положението с всякакъв вид оставен в района боклук, включително и изпражнения.

Затова планинарите, които атакуват Еверест и близкия до него друг осемхилядник - Лхотце, ще трябва да си купуват специални торбички за акане в Базовия лагер. На връщане те ще бъдат проверявани, допълва Мингма Шерпа. Самият той е качил всички 14 осемхилядници и е първият непалец с това постижение.

На Базовия лагер има походни тоалетни, които представляват отделни палатки, под които има бидони. Нагоре обаче въпросът не е решен и всеки действа по собствено усмотрение.

Най-сериозно е положението край последния лагер преди върха, на 7900 метра височина. Там заради силния вятър няма и много сняг и наоколо е пълно с всякакви отпадъци.

Немалка част от алпинистите, както и хората от екипите, които ги съпровождат, копаят дупки и скриват в снега това, което оставят - поне в по-долните части. В най-високото обаче няма достатъчно сняг, нито възможности, а и скалите са замръзнали.

Пътешественик разкри плашещите черти на Тайланд

Малка част пък си носят биоразградими торбички и ползват тях.

Проблемът е доста сериозен, като някои изчисления сочат, че между първи и четвърти лагер - последният преди върха, има около 3 тона екскременти. Има и случаи на зарази, тъй като изпражненията попадат в снега, който катерачите топят и ползват водата.

Засега се очаква да бъдат осигурени около 8000 торбички за около 400 катерачи и 800 шерпи с тях за началото на сезона.

Пликчетата съдържат химикали, които премахват голяма част от миризмата и втвърдяват екскрементите. Планът е всеки да получава по 2 торбички и да ползва всяка от тях 5-6 пъти при целия си престой над Базовия лагер.

Забрани и подобни на новото за Еверест правило има и на други места по света - на най-високия връх в Северна Америка - Денали, на Аконкагуа - първенецът на Южна Америка, и в Антарктида.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай