logo

Ходя на къмпинг цял живот – моите топ съвети за начинаещи

Ходя на къмпинг цял живот – моите топ съвети за начинаещи

Дори и с най-добрата организация – кутии, списък и какво ли не, подготовката е доста трудоемка

Къмпингът не е първият избор за почивка за много хора, но все пак това е изживяване, което човек трябва да опита поне веднъж.

Ако никога не сте го правили, но всички ви убеждават колко е яко, вероятно вече започвате да се замисляте дали не го пробвате това лято. Определено си струва, но недейте да подхождате лекомислено.

Елайза Парад – автор за „Инсайдър“, ходи редовно на къмпинг и то с цялото си семейство. „В пандемията това стана за нас по-важно от всякога. Всъщност, въпреки че винаги сме ходили на къмпинг, това лято зарязахме всички планове извън къмпинга и решихме само да опъваме палатки“, споделя тя.

Това е най-чистото езеро в света – защо къпането там е забранено

Ето нейните топ съвети за начинаещи къмпингари.

Помислете да къмпингувате в делнични дни и междинните сезони

В силния почивен сезон, празниците и уикендите къмпингите са много пълни. Освен ако не сте много добри в планирането и не сте направили резервации 6 месеца по-рано, ще ви бъде трудно да си резервирате място за къмпинг, особено в последно време, когато всеки иска да е сред природата.

Не ви трябва скъпарско оборудване за къмпинг

Къмпингуването е евтин начин за пътуване със семейството. Това означава, че не притежавам много скъпо оборудване и на вас също не ви трябва.

Основното, което ви трябва, е палатка, спални чували, спални постелки, фенер и котлон. Повечето от останалите неща като базови кухненски потреби, охладител, фенер, възглавници и преносими столове, е много вероятно вече да ги имате.

Това, което нямате, може лесно да се намери в евтини магазини. За стандартно къмпингуване на никого не му трябват вилици от титан, каквито продават, а всичко това би струвало много повече в специален магазин за занимания на открито.

Наемете екипировка преди да я купите

Ако искате да опипате почвата преди да се захванете сериозно с къмпинг, опитайте да наемете оборудване. Много по-евтино е от това да купувате всичко ново, а и ви позволява да разберете какво искате от един продукт преди да го купите.

Направете си кутия за къмпинг, в която да държите всичко необходимо в готовност

Никой не иска да опакова всичко наново всеки път, когато отива на къмпинг. Вместо това аз имам една кутия, в която държа всичките си принадлежности за къмпинг – от тоалетна хартия до чаши за кафе, челници и хамак.

Имам и отделен комплект с кухненски прибори, които също държа в кутията, заедно с препарат за чинии, гъба и кафеварката за къмпинг. Разбира се, големите неща като палатки, столове и котлон ги държите отделно. Но всичко друго отива в кутията. Когато решите да се стягате, мятате кутията в колата и готово.

Изпробвайте екипировката преди да потеглите на път

Истинска катастрофа е да достигнете до своята дестинация и да установите, че на новата ви палатка ѝ липсва един прът. Повярвайте ми, случва се. Затова е много важно да изпробвате екипировката си преди да тръгнете където и било.

Проверете дали имате всички части за палатката, подходящото гориво за котлона и дали раницата ви побира цялото оборудване за преходи.

Направете си списък за отмятане и проверете всичко два пъти

През годините съм оставала без моята шапка за студено време, без калъфки и, Боже опази, кафе. Избегнете тези грешки като си направите списък с нещата, които ще са ви нужни, в допълнение към кутията за къмпинг принадлежности. След това дръжте списъка в кутията, за да можете лесно да го ползвате всеки път, когато стягате багаж.

На последното си пътуване забравих да сложа допълнителна батерия за телефон и телефонът ми не работеше цяла седмица, защото това не беше нещо, което съм свикнала да слагам в багажа. Вече е в списъка ми.

Запазете си поне две нощувки

Дори и с най-добрата организация – кутии, списък и какво ли не, подготовката за къмпингуване е доста трудоемка. Не е забавно да приготвите всичко, да нагласите всичко и да трябва да го прибирате на другата сутрин. Бъдете милостиви към себе си и си оставете поне един ден да се насладите на забележителности, звуци и миризми без да се занимавате с багаж.

Допълнителна постелка за спане

Да сме честни, в дивата природа невинаги получавате най-добрия сън. Но причината не е само в койотите и комарите, а и в твърдата като камък земя.

За щастие има начини къмпингът да стане по-удобен. Застелете пода на палатката си с одеяла и завивки, донесете походно легло или изберете постелка за къмпинг. аз избрах надуваем матрак и вече никога няма да ходя на къмпинг без него. Каквото и да изберете, удобното спане винаги се отплаща на следващия ден.

Оставете коловете и изберете автоматична палатка

Опъването на палатка на колчета е сложно, отнема много време и може да ви накара да си биете главата в някое дърво.

Ужасявах се от опъването на палатка докато не се сдобих с автоматична разгъваща се палатка, кяото дори децата ми могат да разпънат за няколко минути.

Купете си палатка за повече хора, отколкото сте

Хубаво е да имате малко повече пространство в палатката си, а не само за спални чували. Полезно правило е да си купите палатка за двама души повече, отколкото ви трябва. Така че ако къмпингувате четирима души, изберете палатка за шестима, кяото удобно да побере всички хора и екипировка.

Трикове за готвене, които ще ви помогнат да си почивате повече

Тайната на гурме ястията на къмпинг е да ги правите лесно, да се подготвите предварително и да изберете бързото и простото пред усложненото.

Например, за да сготвите спагети, ще ви трябва голям съд и много гориво, за да заври водата. По-добре се придържайте към бързоготвещите се зърнени култури като полента, киноа или кускус, за които ви трябва малка тенджера и по-малко време.

Нашата тайна за втората вечер е да направим вечеря вкъщи и да я замразим. Замразеното ястие ще държи останалата храна студена първия ден и ще се размрази за едно бързо хапване на втория ден.

Проверете отзивите за къмпинга преди да резервирате и си запазете най-добрите

Как изглежда отвътре единственият британски комплекс с чисто голи обитатели СНИМКИ 18+

Има приложения, с които можете да намерите най-добрите дестинации за къмпинг.

След това чета всички ревюта в приложението, за да разбера какво да очаквам – дали мястото е сенчесто, дали хората са разпръснати или е претъпкано, шумно ли е през нощта. Ще се изненадате колко много къмпинги се намират точно до големи магистрали.

Ако тази информация не е налична, проверете в Гугъл. След това се уверете, че сте запазили най-добрите места след цялата тази детективска работа – най-уединените, на близо до реката, с най-добрата гледка, близост до тоалетни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай