logo

Япония току-що откри, че има 7000 нови острова

Япония току-що откри, че има 7000 нови острова

Не е лесно да се следи бройката на островите, пръснати на площ от над 37 000 кв. км в страна, която постоянно е подложена на сеизмична активност и екстремно време

Не е лесно да се следи бройката на островите, пръснати на площ от над 37 000 кв. км в страна, която постоянно е подложена на сеизмична активност и екстремно време.

За Япония образуването на нови острови и изчезването тихомълком на съществуващи не е нещо необичайно. Все пак според официалната статистика страната е съставена от около 6000 острова.

Неща, които доказват, че Япония е страна от друга планета

Сега географи откриха, че тази цифра е крайно неточна. С помощта на дигитална технология за картографиране те са установили, че броят на японските острови всъщност е двойно по-голям.

Официалните цифри ще бъдат обявени съвсем скоро, съобщава „Гардиън“.

В първото подобно проучване от 35 години насам, Геопространствената информационна служба на Япония е отбелязала общо 14 125 острова – със 7237 повече, отколкото се смяташе, че страната има преди това.

Правителствената служба, която ще обяви резултатите в идните седмици, посочи, че новата информация едва ли ще промени размера на Япония като територия или акватория, информира агенция „Киодо“.

Властите са започнали новото проучване, след като бяха получени критики, че наличната информация е остаряла и броят на островите може да е значително по-голям. Депутат от управляващата партия призова за ново преброяване, което, според него, е в „национален интерес“.

В проучването, направено през 1987 г., за преброяване на островите са използвани карти на хартия и снимки от въздуха.

Този райски остров съвсем скоро ще стане по-известен от Малдивите СНИМКИ

Някои от 47-те префектури на Япония се състоят от огромен брой острови. Северната префектура Хокайдо има 1473 според новото преброяване, а Нагасаки на югозапад – 1479.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай