Защо по покривите на скандинавските къщи расте трева

Защо по покривите на скандинавските къщи расте трева

За обитателите на тези домове не става дума само за естетика, това е необходимост

За хората, които обичат да пътуват или се интересуват от други страни, не е изненада фактът, че по покривите на къщите в Норвегия, Дания, Швеция и Исландия расте трева. Това е част от традициите и културата на тези страни, които техните жители почитат и ценят.

Как е започнало отглеждането на трева по покривите?

Зелените покриви са нещо характерно за скандинавските страни. За туристите, това е един съвсем различен и малко приказен свят, на който те специално идват да се възхитят. Но за обитателите на тези къщи не става дума само за естетика. Това е необходимост.

Как се е появила тревата по покривите?

Руски блогърки разкриват що за чешити са исландците и как се живее с тях

Днес тревата, цветята и дори малките декоративни дървета има по-скоро естетическа функция. Този „декор“ се вписва идеално в пейзажа, обкръжаващ тези къщи.

Първоначално, обаче, озеленяването на покривите е било необходимост заради нашествието на врагове и неблагоприятните метеорологични условия.

Тревата върху къщите служи за камуфлаж. На територията на Скандинавия живели викингите, които били войнстващи пемена. Те често участвали в битки и извършвали нападения. Но в същото време внимателно пазели своята територия.

За да направят селата си невидими, те строели ниски къщи, подобни на землянки, а покривите покривали с трева. Това било защита от враговете.

Тревата на покрива е отлична топлоизолация. В миналото не е имало голям избор на строителни материали, а метеорологичните условия в Скандинавия никога не са били много благоприятни.

Къщите трябвало да бъдат топлоизолирани. Тревата, клоните, кората имат добри топлоизолационни свойства. Къща с такъв покрив през зимата винаги е топла и суха. През лятото пък е свежо и прохладно.

Тревата на покрива е удобна и практична. Зелените покриви не изискват специална подрръжка. Основното е редовно поливане. Това се осигурява от естествените валежи. А за „косенето на моравата“ се грижат домашни животни като кози. Те и без това се качват върху къщите в търсене на храна, тъй като те са много ниски.

Вижте най-изолираната къща в света!

Някога тревата на покрива била единственият икономичен материал, който скандинавците можели да ползват. Сега строенето на такива покриви е по-скоро от почит към традицията и желание за поддържане на уникален външен вид.

Освен това е и екологично. Но вече не е икономично. Зелените покриви изискват много работа. Трябва да се правят внимателно като се спазва стриктно технологията. Всяко отклонение води до провал. Затова и в наши дни за зелен покрив ще трябва да платите немалка сума.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай