logo

Защо туристите стрелят по чайките във Венеция

Защо туристите стрелят по чайките във Венеция

След години безуспешни опити за отблъскване на птиците, хотелиерската асоциация избра нова стратегия

Туристи във Венеция получиха водни пистолети, за да се защитават от агресивни чайки. Големите птици, които се събират около популярните туристически атракции като площада „Сан Марко“ и изящните балкони над улиците, създават главоболия на хотелиерите години наред.

Енрико Мацоко, мениджър на хотел Monaco and Grand Canal, разказа пред „Таймс“, че една чайка отлетяла с цяла пържола, точно когато сервитьорът вдигнал капака на подноса, за да я поднесе“.

Хищните птици също така отмъкват сладоледи, кроасани и сандвичи направо от ръцете на туристите. Освен това чупят чинии и чаши, информира „Евронюз“.

Топлес чехкиня втрещи Венеция СНИМКА

След години безуспешни опити за отблъскване на птиците, хотелиерската асоциация на Венеция избра нова стратегия.

Отсега нататък, ако седите пред хотел Monaco and Grand Canal или Gritti Hotel, ще ви връчат яркооранжев воден пистолет.

Оранжевите пистолети са за предпочитане, тъй като експерти по птиците са обяснили на асоциацията, че яркият цвят е особено отблъскващ за чайките и е по-вероятно да ги прогони. Паоло Лоренцини – директор в Gritti Hotel, заяви пред ANSA, че „дори не е нужно да ги използвате, трябва просто да ги държите на масата“.

Въпреки че чайките са много досадни за хотелиерите и туристите, които се опитват да хапнат нещо в града, те всъщност са защитен вид и борбата с тях не може да се води по нехуманен начин.

Хотелиерската асоциация е използвала соколи, фалшив бухал и дори обмисляла да пробва звуци и неприятни миризми, за да прогони птиците. Някои хотели са работили със соколари, но ползването на услугите им всеки ден се оказало скъпо и нерентабилно.

Топ 6 на градовете, в които туристите се губят най-лесно

Чайките не са първите птици, които тероризират посетителите на площад „Сан Марко“. През 2008 г. беше забранена продажбата на семена за гълъби заради огромните ята в района. Преди това там работеха лицензирани улични търговци на птичи семена.

Докато броят на гълъбите намаляваше, броят на чайките се увеличаваше заради лесния достъп до храна и скривалища в градската среда.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай