logo

Знаете ли? Страхотна причина шведите да не излизат от къщи в петък вечер

Знаете ли? Страхотна причина шведите да не излизат от къщи в петък вечер

98 процента от тях се наслаждават на петъчния ритуал поне веднъж месечно

Шведите наистина държат на своите ритуали. Кафе-паузата, която се нарича фика, обикновено е придружена с нещо сладко, като канелени охлювчета, и често служи за връщане към работа.

И докато фика може да се практикува всеки ден, сряда е денят за „малката събота“, тоест купонясване с питиета за „разполовяване на седмицата“, така че чакането на уикенда минава по-бързо.

В Швеция lillördag или малката събота е ден, в който камериерките са имали почивен ден, защото са работили в събота, днес почивният ден е заменен от ден за общуване с няколко питиета.

Wіzz Аіr се изтегля от европейска държава - ето причината

В четвъртък те вадят тиганите за палачинки и изкормват свинското за яхнията с жълт грах, която често присъства в ежедневните менюта на ресторантите този ден.

А в петък? Петък е денят на тортилата в Швеция през последните тридесет години, пише BBC.

Уютният петък или fredagsmys е синоним на ритуалния край на работната седмица, на дивана с вкусна храна. Ако тортилите не са в картите, това може да е бургер или пица - основната цел е да ви зареди с щастие, топлина и (най-вече) калории.


Вместо да оставате до късно на работа в петък - или да прекарате дълги нощи навън, краят на работната седмица е белязан от сериал или филм, може би мързеливо събиране с приятели или семейство под одеяло.

Това е единствената страна без пътища и магистрали

BBC съобщава, че 98 процента от шведите се наслаждават на петъчния ритуал поне веднъж месечно и предпочитат fredagsmys пред ходенето на кино, театър, клубове, упражнения, готвене и дори секс. Специалисти коментират, че подобен навик е добър за разтоварване от стреса.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай