logo

Ако ходите на този гръцки остров, си носете вода и стискайте – тоалетни няма

Ако ходите на този гръцки остров, си носете вода и стискайте – тоалетни няма

Изненадващо там ходят по 100 000 туристи, но тази година мнозина останаха разочаровани

Независимо дали ще прекарате само няколко часа или цял ден на гръцкия остров Делос, имайте готовност: там не можете да си купите бутилирана води и дори да използвате тоалетната на някое заведение.

Известен като „острова на боговете“ заради връзката си с гръцката митология, този остров е напълно необитаем, с изключение на няколко археолози, които имат разрешение да стоят там докато провеждат изследванията си, съобщава “Грийк Рипортър“.

Този остров се нарича "Гръцките Кариби" и тук са най-красивите плажове

Освен това той е известен със своята непоносима жега и парещо слънце, тъй като няма почти никаква сянка. А както знаем, всеки наръчник за пътешественици съветва да сме добре хидратирани при такива условия.

Намиращият се само на 30 минути с лодка от лъскавия Миконос, островът има по 100 000 посетители годишно. За съжаление заведенията там бяха затворени през 2019 г. Заедно с тях бяха затворени и обществените тоалетни, така че там никъде няма вода.

Хубавото е, че компанията, която притежава три кораба, правещи курсове от Миконос, има снек барове на всеки кораб, предлагащи кафе и закуски, както и така важната бутилирана вода. На всяка палуба има обществени тоалетни.

Закусвалнята не е единственото място на Делос, което в момента не работи. Тази година е затворен и музеят. Това остави много посетители разочаровани, тъй като там са изложени оригиналните лъвове от Наксос и оригиналните мозайки, намерени на острова.

На Делос текат мащабни разкопки, разкриващи руини от времето преди дори в гръцката митология той да бъде обявен за родно място на боговете Аполон и Артемида. Някои от каменните колиби датират от третото хилядолетие пр. Хр.

От 900 г. пр. Хр до 100 г. сл. Хр. островът е бил център на култа към бог Аполон. В един момент той се превръща в място за поклонение за йонийците, след като минава през няколко „пречиствания“ по заповед на полиса Атина около 6 в. пр. Хр.

Освен красивите руини, историите, които се разказват за Делос, също са пленителни. Наричат го „свещения остров Делос“, тъй като тук, според митологията, Лето ражда от Зевс близнаците Артемида и Аполон.

Туристка разкри истината за инфлуенсърите на Санторини

Ревнивата съпруга на Зевс Хера наредила на всички земи да гонят Лето и така тя да не може да намери място, където да роди. Но Зевс помолил Посейдон да намери тайно и безопасно място. Лето дошла на Делос и тъй като островът никъде не е свързан със сушата, тя спокойно родила близнаците си.

От този момент нататък малкото скалисто парче земя е наречено „най-свещения от всички острови“ и завинаги остава посветено на Аполон.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

futurehealth

futurehealth 27.09.2021 19:47

стволови клетки https://www.future-health.bg/

Geri

Geri 27.09.2021 20:09

Пишете правилно наименованието на острова, не е Делос, а Дилос ( Δήλος ) !