Никое пътуване до Шри Ланка няма да бъде пълно, без да опитате кухнята на тази страна. Въпреки че храната в Шри Ланка не е толкова популярна, колкото в съседна Индия, тази малка островна държава може да се похвали със своята кухня. Богато пикантни храни и уникални ястия, които изобилстват с вкус, ще следват носа и стомаха ви - по целия остров.
"Ориз и къри"
Номер едно в страната, това ястие принадлежи към няколко категории ястия: купища ориз, съчетани с различно къри, представляват същността на диетата на Шри Ланка. В зависимост от това къде поръчвате, можете да вземете ориз и три или четири ястия с къри - или може да имате късмет и да получите повече от дузина.
Защо самолетите днес летят по-бавно, отколкото преди 40 години?
Aappa/Appam
Предлага се като улична храна, както и в менютата на ресторантите, тази закуска се състои от оризово брашно и кокосово мляко, изсипва се в тиган със специфична форма и се пържи, прилича на палачинка. Повечето палачинки се сервират със самбол (пикантна чили паста) или полюс самбол (пикантна гарнитура от кокос и чили).
Young Jackfruit Curry
Това е разнообразна храна, джакфрутът е вкусен, когато се яде пресен, когато се готви. Той също така представлява чудесен заместител на месото: когато се готви, структурата му е подобна на месото. Обикновено ще намерите къри от джакфрут като гарнитура в Шри Ланка.
Дал (Парипу)
Най-често срещаното къри от Шри Ланка, да, е пикантна леща, която ще намерите практически навсякъде. Понякога течни или кремообразни, силно пикантни и често лютиви, това е повече от храна; това е ястие, което успокоява душата. Един от най-добрите начини за ядене е на закуска, когато се сервира топло с някакъв хляб. Накиснете хляба в златистожълтата смес от вкусове и бавно усетете всички топли и нови вкусове.
Пол самбол
Може да започнете да искате тази малка гарнитура да придружава всяко ваше хранене. Хубавото е, че той служи като гарнитура към много ястия и често придружава ориз и къри.
Най-необичайният водоем в света: Защо Мъртво море е такава туристическа атракция?
Кокосът, чилито и яхнията се смесват заедно и се нарязват, за да се получи меко, пикантно, влакнесто. Пол самбол е уникален: той е направен от прости съставки, лесен за правене, а вкусът си заслужава уважение.